Kieltäytyjät kartalla: Nämä maat eivät ota vastaan käännytettyjä turvapaikanhakijoita

Saksalaislehti paljastaa hallituksen listan valtioista, jotka torjuvat Saksasta käännytettyjen turvapaikanhakijoiden palauttamisen.

turvapaikanhakijat
Kartalla maat jotka, eivät ota vastaan turvapaikanhakijoita Saksasta
Yle Uutisgrafiikka

Sanomalehti Die Welt (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa Saksan hallituksen laatiman listan maista, joihin käännytettyjen turvapaikanhakijoiden palauttaminen ei onnistu.

Lista ei ole julkinen, mutta lehden tietojen mukaan eräät kyseistä maista ovat olleet ongelmallisia jo ennen nykyisen pakolaiskriisin alkamista.

Saksan hallitus on lähettänyt kyseisiin 17 maahan kovasanaisen kirjeen, jotta tilanne korjautuisi. Lisäksi Saksa on alkanut painostaa maita diplomatian keinoin.

Maat, jotka Die Weltin mukaan pyrkivät estämään käännytettyjen turvapaikan hakijoiden paluun ovat Egypti, Algeria, Marokko, Etiopia, Benin, Burkina Faso, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Mali, Niger, Nigeria, Tunisia, Bangladesh, Pakistan, Intia ja Libanon.

Eräät maat kannustavat turvapaikan hakuun

Lehden tietojen mukaan eräät maat tietoisesti kannustavat kansalaisiaan lähtemään pois kotimaasta. Taustalla vaikuttavat köyhyys ja suuri väestömäärä.

Esimerkiksi 180 miljoonan asukkaan Pakistanissa ihmisten maastamuuttoa tuetaan systemaattisesti, Die Welt kertoo. Maa saa jopa seitsemän prosenttia bruttokansantuotteestaan ulkomailla asuvien pakistanilaisten rahalähetyksistä.

Eräät Pohjois-Afrikan maat estävät paluun niiltä, joilla ei ole henkilöllisyyspapereita. Saksaan tulevat pohjoisafrikkalaiset hävittävätkin usein passinsa tästä syystä, eivätkä maiden lähetystöt mielellään myönnä uusia.

Vaikka palautettavan passiasiat olisivat kunnossa, maat ottavat vastaan vain ne, joiden Saksa haluaa palaavan vapaaehtoisesti.

Luvatta maassa olevista ongelmia

Die Weltin mukaan tiettyjen kansallisuuksien edustajat kerääntyvät samoille asuinalueille, mistä voi aiheutua ongelmia.

Esimerkiksi Saksin osavaltiossa asuu huomattavan paljon tunisialaisia, joista vain 0,2 prosenttia on saanut turvapaikan. Monia tunisialaisia koskee välitön paluuvelvollisuus, mutta vain harvat palaavat.

Puolittain luvatta maassa oleminen johtaa herkästi laittomuuksiin. Tunisialaisten osuus kaikista maahanmuuttajista on Saksin osavaltiossa neljä prosenttia, mutta he syyllistyvät neljännekseen kaikista ulkomaalaisten tekemistä rikoksista.

Lähteet: Yle