1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ylen musiikkipomo ampuu alas Ukrainan biisin: Ei pääse viisuihin

Ukraina aiheuttaa harmaita hiuksia politiikkaa kammoaville euroviisuille.

Ulkomaat
Krimin tataari Jamala.
Krimin tataari Jamala edustaa Ukrainaa tämän vuoden euroviisuissa.Inna Sokolovska / EPA

Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki tyrmää Ukrainan tämänvuotisen euroviisun.

– Se ei tule koskaan pääsemään näihin kisoihin.

Hietamäki viittaa laulukilpailun sääntöihin. Niiden mukaan kappaleiden sanoissa ei voi olla suoria poliittisia kannanottoja.

Ukrainan tunteikas euroviisu 1944 kertoo Stalinin vainoista Krimillä. Sen on säveltänyt ja sanoittanut hieman yli kolmekymppinen Jamala, joka on Krimin tataari. Hän esittää kappaleen osin englanniksi, osin krimintataariksi.

Eurovision laulukilpailun johtoryhmässä vuosina 2002–2010 istunut Ylen edustaja Kjell Ekholm toteaa, että Ukrainan kappaleen kohtalosta päättää lopulta kisan nykyinen johtoryhmä.

Ekholm muistaa takavuosilta vain yhden tapauksen, jossa maan alkuperäinen edustuskappale olisi diskattu poliittisista syistä.

Kyse on vuoden 2009 Georgian viisusta We Don’t Wanna Put In, jota pidettiin Venäjän silloisen pääministerin Vladimir Putinin piikittelynä. Kisat pidettiin Moskovassa.

– Puhuimme johtoryhmässä, että Georgia tiesi varmasti jo alun perin, että kappale ei mene läpi. He saivat sillä huomiota, Ekholm muistelee.

Georgialle annettiin kaksi mahdollisuutta: joko vaihtaa teksti tai edustaja, mutta maa päätti jättää viisut kokonaan väliin.

Kermavaahdolla Venäjä ulos

Nyt heikoille jäille mahdollisesti ajautunut Ukraina on joutunut tarkkailun kohteeksi jo pariin otteeseen aiemmin.

Maa joutui selittelemään Helsingin euroviisuissa vuonna 2007 edustusrallinsa sanoja. Dancing Lasha Tumbai –biisin teksti ja nimi ehdittiin jo kertaalleen vaihtaa ennen lopullisia kisoja.

Siitä huolimatta nonsenssia edustanut diskohumppa kuulosti arvostelijoiden mukaan englanniksi yhä aivan siltä kuin laulaja olisi vaatinut Venäjää ulos (Ukrainasta). Viisun esittäjän koomikko ja laulaja Vjerka Serdjutškan eli Andriy Danylkon mukaan sanapari oli mongolialaisperäistä kieltä ja tarkoitti kermavaahtoa. Toisten mielestä siinä laulettiin Russia Goodbye, Hyvästi Venäjä.

Ukrainan Kiovassa vuonna 2005 pidettyihin viisuihin valittu isäntämaan edustuskappale Razom nas bahato viittasi suoraan Ukrainan oranssiin vallankumoukseen ja presidentti Viktor Justshenkoon. Itse kisoihin edustuskappale sanoitettiin kuitenkin uudelleen ja Justshenko-viittaukset katosivat.

Euroviisukappaleita on diskattu vain harvoin poliittisista syistä. Eniten päänvaivaa ovat aiheuttaneet plagiointisyytökset, kappaleen ennenaikainen julkistus tai muu kieroilu.

Bosnia ja Herzegovina olisi lähettänyt kisoihin vuonna 1999 Hari Mata Hari -yhtyeen kappaleen Starac i more, mutta biisi diskattiin, koska se oli myyty aiemmin Suomeen. Janne Hurme oli levyttänyt sen nimellä Sydänveri vuonna 1996.

Lue seuraavaksi