Ennätyksellisen vilkas turistitalvi kilisee kauppojen kassoihin Rovaniemellä

Poikkeuksellisen hyvä matkailutilanne tuo positiivisuutta myös Rovaniemen kaupankäyntiin. Rovaniemen hotellien alkuvuoden varaustilanne on ollut harvinaisen hyvä ja varaustilanne näyttää jatkuvan hyvänä maaliskuun loppuun.

Kotimaa
Italialaisryhmä lähdössä kelkkasafarille Rovaniemellä.
Italialaisryhmä lähdössä kelkkasafarille Rovaniemellä.Jarmo Honkanen / Yle

Kemijoen rantatörmän kelkkaparkissa opastetaan punamustiin haalareihin puettuja italialaisia kuinka kelkkasafarilla pitää toimia. Haalariasuisiin ulkomaalaisiin törmää juuri nyt varmasti myös muualla Rovaniemen kaupungin kaduilla.

Matkailuväen arvioiden mukaan nyt ollaan Rovaniemellä menossa kohti kaikkien aikojen matkailutulosta, ainakin alkuvuoden merkit viittaavat siihen. Hotellit ovat olleet alkuvuoden täysiä ja hyvältä näyttää myös lähitulevaisuus.

– Meillä on ollut loistava talvi. Tammi- ja helmikuun on todella ollut mukavasti asiakkaita ja ollaan oltu tyytyväisiä. Nyt on ollut monta viikkoa ihan täyttä ja muutamina yksittäisinä päivinä löytyy tilaa, mutta täyttä on ihan tuonne maaliskuun puolella asti, kertoo Sokos Hotel Vaakunan hotellinjohtaja Päivi Holappa.

Matkailijat tuovat elämää myös kauppoihin

Paikallisten lisäksi kauppakeskuksien käytävillä ja kaupoissa vilisee ulkomaalaisia. Aasialaisten lisääntyminen on helpoiten huomattavissa. Elintarvikekauppias on tyytyväinen jatkuneeseen jouluun, koska makeissesonki jatkuu yhä.

– Meillä myydään erittäin paljon suklaata, Fazerin tuotteet ovat erittäin suosittuja sitten kaikki muumikarkit, muumiteet, kaikki mikä liittyy muumiin ja missä on muumin kuva. Samaten Marimekon tuotteet ovat erittäin suosittuja, kuvailee aasialaisten suosikkiostoksia K-market Rinteenkulman kauppias Janne Rinne.

Matkailijoiden lisääntyminen on pantu merkille lähes kaupassa kuin kaupassa. Kiinalaiset löytävät myös laukkukauppaan.

– Kyllä ne matkalaukkuja ostaa. Heitä kiinnostaa eurooppalaiset brändit paljon ja niitten perässä ne kulkevat täällä ja etsivät tiettyjä merkkejä, hyvin ne meiltä löytyykin, iloitsee Laukkutalo Rovaniemen yrittäjä Antti Parviainen.

Paikallinen käsityö kelpaa

Aasialaiset suosivat merkkituotteita, mutta keskustan matkamuistokauppiaan omassa pajassa tehdyt tuotteet löytävät tiensä myös ulkomaisten kasseihin.

– Yleensä nykyisin on onneksi noussut kiinnostus tähän paikalliseen tuotteeseen ja käsityöhön, lappilaiseen käsityöhön. Nyt on paljon matkailijoita ja hotellit täynnä niin kyllä ne ostavat sitten meiltäkin tästä ulkoa, kertoo hymyillen Peeva-tuoteyrittäjä Pertti Vainio.

Rovaniemen Matkailu- ja Markkinointi Oy:n toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan Rovaniemellä varsinaisen talvikauden vieraista valtaosa on japanilaisia, kiinalaisia, ranskalaisia ja israelilaisia. Myös espanjalaisia ja italialaisia tapaa usein. Aasialaisten kasvun rinnalla myös ranskalaisten määrän lisäys on huomattava.

Multiaktiviteettiohjelma, johon kuuluu poro- ja koira-ajelun lisäksi kelkkailu, on yleisesti kestosuosikki. Myös revontulibongausretkiä myydään hyvin.