Iskevätkö korotukset sähkölaskuusi? Ainakin seitsemän yksinkertaista säästövinkkiä kuluttajalle

Energiatehokkuus kannattaa muistaa aina kun miettii kodin lämmitysvalintoja ja isoja laitehankintoja. Ylipäätään kannattaa seurata energiankulutusta, jotta sähkölasku ei pääse kasvamaan huomaamatta.

Kotimaa
Vinkkejä sähkön säästämiseksi.
Yle Uutisgrafiikka

Osa kuluttajista on tyytymättömiä kuluttaja-asiamiehen ja Carunan neuvottelujen lopputulokseen. Caruna nostaa hintojaan aikomansa määrän, mutta lupaa jaksottaa hinnankorotukset pidemmälle ajanjaksolle. Kertakorotukset jäävät keskimäärin alle 15 prosentin. Myös muita sähköyhtiöitä on ilmoittautunut hinnankorottajien joukkoon.

Näiltä korotuksilta ei vältytä, mutta kuinka tavallinen kuluttaja voisi saada sähkölaskuaan pienennettyä vastaavasti? Yle Uutiset selvitti toimivimmat sähkönsäästövinkit.

Vinkki 1: Seuraa sähkönkulutustasi – älä lutraa lämpimällä vedellä

Talon lämmitysmuodon valinta vaikuttaa lompakkoon. Lämmitysmuodosta riippumatta lämmitys on suurin kustannuserä. Hyvä uutinen on, että laskun loppusummaan voi itse vaikuttaa omilla käyttötottumuksillaan.

Hanki lämpömittarit kaikkiin huoneisiin. Pidä huonelämpötilat maltillisina. Pyri hallitsemaan lämpimän veden kulutusta.

Tarkista eristykset. Ikkunoiden lämmönpitävyyttä voi parantaa niinkin yksinkertaisesti kuin sulkemalla verhot tai sälekaihtimet yöajaksi.

Verhojen rooli lämmöneristyksessä jää toki marginaaliseksi, jos ikkunat ovat tiiviit ja moninkertaiset.

Vinkki 2: Älä lämmitä ulkoilmaa – unohda terassilämmittimet

Sähkölaskun yllättävä korotus voi selittyä ulkona olevien laitteiden suurella sähkönkulutuksella, etenkin terassilämmittimillä.

Myös lasitetut parvekkeet ovat ulkotiloja, vaikka moni haluaisi jatkaa kesäkautta molemmista päistä niitä lämpimänä pitämällä.

– Lasitetulla parvekkeella ei kannata tavoitella asumislämpötiloja lämmityskauden aikaan. Kuluu paljon energiaa, jos pitää ovea auki tai jos on lämmittimet parvekkeella, toteaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Vinkki 3: Lattialämpö ei saa lämmittää jalkapohjia

Toinen sähkölaskusummaa yllättävän paljon kasvattava valinta on mukavuuslattialämmitys.

Kylpyhuoneessa lattialämpö on toki järkevää kosteudenhallinnan näkökulmasta. Useimmiten lattialämpö pidetään kuitenkin liian korkeana, se suorastaan lämmittää jalkoja.

– Suositus kylpyhuoneen lattialämmöksi on 23 astetta. Se ei tunnu lämpöiselle jalan alla, mutta on ikään kuin häivähdys jalan alla lämmintä, määrittelee Suur-Uski.

Kylpyhuoneen ovi tulisi pitää kiinni, jotta lämpö todella pysyy kylpyhuoneessa.

Vinkki 4: Älä sauno liian kuumassa, auton on turha roikkua johdon päässä

Kiinnitä huomiota saunomistottumuksiin. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkön kulutusta 20-30 prosenttia. Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa sähkölaskua jopa 200-300 eurolla vuodessa.

Pyykinpesussa on lämpötila ratkaisevin, jonkin verran pesuohjelma.

Pattereiden pitäisi olla asetettu 3-4 astetta alhaisemmalle lämpötilalle kuin ilmalämpöpumpulle asetettu lämpötila. Mikäli ilmalämpöpumpun säädöt ovat 21 astetta, patterin tulisi olla 18 astetta. Näin ilmalämpöpumppu saadaan toimimaan ensisijaisena lämmittäjänä.

Älä pidä autoa lämmityksessä jatkuvasti. Käytä ajastusta, ja pidä lämmityksen kesto maksimissaan kahdessa tunnissa. Säädä sisätilalämmitin maltilliselle lämpötilalle, ei täysille.

Vinkki 5: Varo ettei kalapuikko jäädy liikaa

Keittiön kylmälaitteiden energiankulutus on merkittävä, sillä toisin kuin useimmat muut laitteet, ne ovat jatkuvasti päällä.

Tarkasta niiden sisälämpötilat erillisellä lämpömittarilla. Vaikka laite saattaa itsekin kertoa jonkin lämpötilan näyttöruudullaan, ne luvut eivät välttämättä pidä paikkaansa.

Pidä pakastin -18 Celsiusasteessa, älä kylmemmässä. Yksi aste lisää kylmyyttä kasvattaa laitteen kulutusta viidellä prosentilla.

Vinkki 6: Sammuta tarpeettomat laitteet, vältä valmiustiloja

Sammuta laitteet, kun et käytä niitä. Vältä laitteiden valmiustiloja, sillä ne lisäävät sähkönkulutustasi aivan turhaan.

Hoida valaistus energiatehokkailla ledeillä tai energiansäästölampuilla, hyödynnä liiketunnistimia ja ajastimia. Sama valoteho voi onnistua pienemmällä energiankulutuksella valaisimien määrää ja sijoittelua huomioimalla.

Viihde-elektroniikassa laitekehitys on tuonut energiansäästöä. Vanhat kuvaputkinäytöt ovat liki tyystin hävinneet kodeista, mutta markkinoille tulleet plasma-tv:t ovat myös olleet melkoisia energiasyöppöjä.

Tietokonetta uusittaessa huomioi, että kannettavan ja pöytätietokoneen ero sähkönkulutuksessa on merkittävä. Pöytäkoneen sähkönkulutus saattaa olla jopa nelinkertainen kannettavaan verrattuna.

Vinkki 7: Kun ostat, osta energiatehokasta

Osta vain todelliseen tarpeeseen. Esimerkiksi pyykinkuivausrumpu ei enää ole energiansäästäjän kauhistus, kunhan vain se toimii ilmalämpöpumpputekniikalla.

Työtehoseuran mukaan energiapiheimpien laitteiden sähkönkulutus päihittää jopa narukuivauksen sisällä, silllä kuivatus sisätiloissa vie energiaa ilman laitteitakin.

Juttua varten on haastateltu Kestävä kulutus ja yhteiskunta -yksikön asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Valtionyhtiö Motiva on suomalainen asiantuntija energian kestävässä käytössä.