Jopa sadan metrin juoksu tekee tiukkaa – hyvin harva liikkuu suositusten verran

Suomessa vain murto-osa ihmisistä pystyy täyttämään terveysliikuntaohjeen viikoittaisesta yli kahden tunnin reippaasta kävelystä. Läheskään kaikki aikuiset eivät selviä edes sadan metrin juoksumatkasta - parhaiten juoksu sujuu Pohjanmaalla, huonoiten Kymenlaaksossa. Joukko asiantuntijoita peräänkuuluttaa liikunnan aloittamisen aapista.

Kuva: Heli Mäkikauppila / Yle

Pirkanmaa voi röyhistää rintaansa, sillä maakunnassa harrastettiin liikuntaa suositusten mukaan vuosina 2013–2015 eniten koko maassa. Määrä jää silti alle 20 prosentin. Kainuu voi taas kysyä itseltään, miksi alueella ollaan asiassa pahnan pohjimmaisia, ja suosituksia noudattaa vain noin 12 prosenttia kainuulaisista. 

Alueellisesta terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta selviää myös, kuinka sadan metrin juoksu sujuu aikuisilla parhaiten Pohjanmaalla, siellä suuria vaikeuksia juoksun selvittämisessä on vajaalla kymmenellä prosentilla väestöstä.

Koruton yhteenveto edellä mainitut tiedot kertovasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemästä tutkimuksesta on kuitenkin se, että suomalaiset liikkuvat armottomasti suosituksia vähemmän.

UKK-instituutin terveysliikuntaohjeiden mukaan aikuisen suomalaisen tulisi esimerkiksi kävellä reippaasti kaksi ja puoli tuntia viikoittain, sekä tehdä lisäksi kaksi kertaa viikossa lihaskuntoharjoittelua. Tähän kokonaismäärään kykenee vain noin viisi prosenttia väestöstä.

– Suositukset ovat hyvät ja ne perustuvat tutkittuun tietoon. Ongelma on, että aika iso osa ihmisistä liikkuu hyvin vähän, eikä kaikilla ole edes fyysistä syistä mahdollisuus siihen, tuumaa Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskuksen toiminnanjohtaja Vesa Korpelainen.

Liikuntaan tarvitaan tukea, ei risuja

Joukko terveyden ja liikunnan ammattilaisia on sitä mieltä, että pelkästään liikuntasuosituksiin hoputtaminen ja tavoitteiden korostaminen ei riitä.

– Liikuntasuosituksissa tahtoo olla niin, että mennään se ideaali edellä. Jää ikään kuin huomioimatta se, että niitä ihmisiä, jotka ovat kaukana ideaalista, pitäisi tukea, sanoo toiminnanjohtaja Vesa Korpelainen.

Liikuntasuosituksissa tahtoo olla niin, että mennään se ideaali edellä.

Vesa Korpelainen

Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskus, Itä-Suomen Liikuntaopisto, Itä-suomen yliopisto ja Oulun yliopisto ovat alustavasti olleet liikkeellä uudenlaisen suosituksen, liikuntaa harrastamattoman ohjeiden aikaansaamiseksi.

Se, milloin tällainen liikunnan aloittamisen ABC saadaan oikeasti aikaan, menee taatusti vielä aikaa. Mutta motivaatio moisen aapisen tekemiselle on olemassa. Tutkimusten mukaan kun esimerkiksi huonokuntoisilla kävely jo parin kilometrin tuntinopeudella parantaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, kun kävelyn kesto on riittävä.