yle.fi-etusivu

Irlantilaiset löysivät Lapin joulun – kasvua 98 prosenttia

Viime joulun matkailusesonki kasvoi Rovaniemellä hieman edellisvuodesta majoitustilastojen perusteella. Rekisteröidyissä majoitusliikkeissä yöpyi parisen prosenttia edellisjoulua enemmän ulkomaalaisia ja kotimaisia matkailijoita.

talous
Brittimatkailijat poroajelulla
Brittimatkailijat poroajelulla Napapiirillä RovaniemelläUula Kuvaja / Yle

Rovaniemellä yövyttiin rekisteröidyissä majoitusliikkeissä viime joulukuussa yli 77 000 kertaa, mikä on 1,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Suurin ryhmä oli britit, joiden yöpymisiä kertyi yli 15 000 eli jopa enemmän kuin suomalaisilla.

Merkittävistä matkailijaryhmistä suhteellisesti suurin kasvu oli irlantilaisilla (+98 %) ja singaporelaisilla (+40 %). Suurimmat pudotukset oli venäläisillä (-47 %) ja briteillä (-10 %).

Koko vuoden tilasto on hyvin lähellä nollakasvua: -0,2 prosenttia. Vuonna 2015 suomalaisten yöpymisiä oli 4,5 prosenttia edellisvuotta enemmän, ja ulkomaalaisia yöpyi vastaavasti lähes neljä prosenttia vähemmän.

Suurimmat ulkomaalaiset matkailijaryhmät tulivat Saksasta ja Ranskasta. Vuonna 2015 suurimmat nousijat olivat suhteellisesti laskettuna singaporelaiset (+53 %) ja kiinalaiset (+35 %) matkailijat. Kovimmat pudotukset olivat venäläisillä (-52 %) ja hollantilaisilla (-23 %).

Venäläisten määrä romahti kolmasosaan vuodesta 2013 vuoteen 2015. Rankasta laskustaan huolimatta venäläiset olivat viime vuonna kuitenkin yhä 3. suurin ulkomaalainen matkailijaryhmä Rovaniemen majoitusliikkeissä.