Koe uusi yle.fi

Uusi koulutus parantaa opiskelijoiden työelämätaitoja

Eri oppilaitosten yhteinen hanke toteuttaa työhyvinvoinnin opintokokonaisuuden, joka pyritään saamaan osaksi ammattiopistojen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkintoja. Hanke on saanut Euroopan Unionilta 1,2 miljoonan euron rahoituksen.

Kotimaa
JAMK:n sisäilmaongelmajutun kuvitusta joulukuulta 2014.
Matti Myller / Yle

Opiskelijoiden työelämätaitoja halutaan parantaa uudenlaisen opintokokonaisuuden avulla.

Työhyvinvoinnin opintokokonaisuutta kehitetään käynnissä olevassa Valmiina työelämään -hankkeessa, jossa on mukana 11 oppilaitosta eri puolilta Suomea.

Koulutuksessa painotetaan oikeaa työkäyttäytymistä ja myönteistä suhtautumista työelämään. Lisäksi vahvistetaan opiskelijoiden muutoskykyä ja lisätään tietoisuutta nykytyöelämän moninaisuudesta ja sen vaatimuksista.

Koulutus haluaa parantaa työelämän laatua ja luoda uutta työhyvinvointikulttuuria työpaikoille.

Vastaavaa ei ole ollut aikaisemmin tarjolla, sanoo koulutukseen sisältöä kehittävä dosentti Jyrki Liesivuori Turun yliopistosta.

Koulutus voisi tavoittaa kymmeniätuhansia opiskelijoita

Työhyvinvoinnin opintokokonaisuus sisältää tietoa työhyvinvoinnin eri osa-alueista, kuten työhön, työympäristöön, työntekijöihin, johtamiseen ja työpaikkaan liittyvistä asioista. Taitoja harjoitellaan tehtävien, testien ja pelien avulla.

Tarkoitus on, että työhyvinvoinnin opintokokonaisuus saadaan osaksi opiskelijoiden tutkintoja sekä ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa opiskeleville opiskelijoille. Näin koulutus tavoittaisi kymmeniätuhansia opiskelijoita vuosittain.

Taitojen toivotaan heijastuvan myönteisesti koko työelämään.

– Mitä useampi henkilö tiedostaa työhyvinvoinnin, sitä paremmin se leviää työpaikoille ja saa aikaan toivottuja vaikutuksia, sanoo koulutukseen sisältöä Liesivuoren ohella rakentava työhyvinvoinnin dosentti Paula Naumanen.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote