Jani tekee uniikkeja suksia puusta: "En ole koskaan pitänyt itseäni erityisen taitavana"

Puuppolan Suksen eli PuSun verstaalla valmistuu mittatilaustyönä puisia laskettelusuksia ja lumilautoja. Jani Ahvenaiselle suksien valmistaminen on kaksi rakasta harrastusta samassa paketissa.

Kotimaa
Jani Ahvenainen esittelee valmistamiaan puisia laskettelusuksia.
Jarkko Riikonen / Yle

Yksi lehtijuttu riitti siihen, että jyväskyläläisestä Jani Ahvenaisesta tuli moderni suksiseppä. Niin vahva on esimerkin voima.

– Näin lehtijutun Samu Ampujasta, joka teki itse lumilautoja. Ajattelin, että kyllähän sitten voi tehdä suksiakin. Otettiin kaverin kanssa selvää asioista ja niin suksia rupesi valmistumaan, Ahvenainen muistelee.

Ensimmäinen pari laskettelusuksia syntyi kaverin autotallissa kuusi vuotta sitten. Nyt Ahvenaisen verstaalla on valmistunut satakunta paria.

– Suksipareja syntyy keskimäärin kuusi kuukaudessa ja kun siihen lisää aloittelevan yrittäjän opiskelut ja muun säätämisen, ei vapaa-ajan ongelmia ole ollut, Ahvenainen hymyilee.

Käsityötä työkaluista lähtien

Ihan tyhjästä ei Ahvenainenkaan liikkeelle lähtenyt. Alla oli vuosia suksilla, ensin temppuilua parkissa ja myöhemmin vapaalaskua.

Puuppolan Suksen logo
Jarkko Riikonen / Yle

– Minulla on ollut myös pienestä pitäen verstas, missä olen nikkaroinut pikkuveneitä ja muuta. Välillä koko harrastus oli pitkään paitsiossa. Into syttyi, kun löytyi se oma tuote, mitä tykkää värkätä.

Ahvenainen kertoo, ettei ole koskaan pitänyt itseään erityisen taitavana. Mutta ei suksiseppä tumpelokaan voi olla. Toimivan suksiparin työstämisessä ei nimittäin ole oikoteitä. Valmiita työkaluja ei ole vaan kaikki on pitänyt tehdä itse, suksiprässit, muotit ja sapluunat.

– Ensimmäiset parit ja suksien kehittäminen on vaikeinta. On mietittävä, mitkä muodot toimivat milläkin lumella. Kun malli on valmis, sen toistaminen on helppoa. Olen joskus tehnyt kimppaprojektina 7-vuotiaan siskonpojan kanssa lumilaudan.

Vaikka Ahvenaisella on olemassa valmiit mallit, jokainen suksipari on räätälöitävissä asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Asiakas pääsee halutessaan koelaskemaan ja testaamaan, mikä malli on miellyttävin ja haluaako hän johonkin muutosta. Sen verran monenlaisia suksia on jo tullut tehtyä, että pystyy tekemään asiakkaan näköiset sukset.

Hyvät suksipuut harvassa

Oman haasteensa suksien valmistamiseen tuo materiaali eli puu. Hyvää suksipuuta on vaikea löytää.

– Alkuun oli ihan sama, mistä puusta tein, mutta nyt olen tullut nirsoksi. Puun pitää olla todella hyvää, se ei saa olla liian tiheästi kasvanut, mutta ei myöskään höttöä, Jani Ahvenainen selittää.

Parhaita materiaaleja suksen ytimeen ovat kotimainen koivu ja haapa.

– Haapa on kevyttä ja notkeaa, koivu taas kovempaa ja jäykempää. Niillä saa hyvän sekoituksen tulipa suksi mihin käyttöön tahansa, Ahvenainen kertoo.

Pintapuussa valinnanvaraa on enemmän. Suksen pintaan tulee ohut viilu ja käytössä on parikymmentä puulajia, ruusupuuta, koivuja, kirsikkaa. Ulkonäkö ratkaisee.

Jani Ahvenainen kiinnittää sidettä laskettelusukseen.
Vapaalaskusuksien siteet on suunniteltu siten, että suksilla voi hiihtää myös ylämäet.

Kuvioinnit Ahvenainen joko maalaa tai työstää leikkaamalla kuvion viilusta ja kiinnittämällä sen viiluteipillä ja liimalla.

– Optimitapauksessa minulla ei ole mitään lähtökohtaa vaan idea kuviointiin syntyy, kun pyörittelee viilua. Yleensä ihmiset haluavat mahdollisimman yksinkertaisen kuvioinnin, ehkä omat nimikirjaimet tai pienen logon, Jani Ahvenainen kertoo.

Noin 1 400 euroa maksaville suksille on riittänyt tilaajia. Unelmana Puuppolan Suksilla on maailman valloitus.

– Isoimmat markkinat ovat ulkomailla, missä on vuoristot ja vapaalaskijat. Ensimmäiset parit ovat jo lähteneet Kanadaan, Japaniin ja Norjaan.

Jani Ahvenaista haastatteli Titta Puurunen.