1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ebolasta toipunut skotlantilaishoitaja joutui jälleen sairaalaan

Sierra Leonessa ebolatartunnan saaneen sairaanhoitajan aivoihin jäi viruksia toipumisen jälkeenkin.

Pauline Cafferkey Kuva: Lisa Ferguson / EPA

Ebolaan Afrikassa sairastunut skotlantilainen sairaanhoitaja on joutunut uudelleen sairaalaan. Pauline Cafferkey sai ebolatartunnan Sierra Leonessa toissa vuoden joulukuussa työskennellessään vapaaehtoisena sikäläisellä klinikalla. Länsi-Afrikan ebolaepidemia riehui tuohon aikaan pahimmillaan.

Hän toipui taudista ja pääsi kotiin viime vuoden tammikuussa. Syksyllä hän kuitenkin sai uusia oireita, ja silloin havaittiin, että hänen aivokudoksissaan oli edelleen ebolavirusta.

Myöhemmin kerrottiin hänen sairastaneen ebolan jälkitautina aivokalvontulehduksen. Vastaavaa tapausta ei ollut aiemmin havaittu.

Jälkitarkastuksesta sairaalaan

Cafferkeyta on hoidettu kokeiluvaiheessa olevalla yhdysvaltalaisella lääkkeellä. Lääkärit eivät ole ottaneet kantaa siihen, onko hänen paranemisensa ollut tuon lääkkeen ansiota.

Hänelle tehdyssä jälkitarkastuksessa havaittiin ongelmia, joiden vuoksi hän joutui tiistaina sairaalaan uusiin tutkimuksiin, kerrotaan Glasgow'n yliopistosairaalasta.

Yksityisyydensuojan vuoksi tiedote ei tarkenna, millaisista ongelmista on kyse.

Monilla henkiin jääneillä on vaivoja

Ebola on äärimmäisen tappava verenvuotokuume. Tartunnan saaneista yli puolet kuolee.

Ebolaa havaittiin aiemmin pieninä epidemioina Keski- ja Itä-Afrikassa, mutta toissa vuoden maaliskuussa puhkesi laaja epidemia Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Sierra Leonessa epidemia julistettiin päättyneeksi viime marraskuussa ja Guineassa joulukuussa. Liberiassa siitä ilmoitettiin lopullisesti viime kuussa.

Henkiin jääneillä on havaittu pitkäaikaisia vaivoja, jotka puhkeavat jopa kuukausien perästä. Tyypillisiä ovat päänsäryt ja liikkumisvaikeudet. Jotkut jopa sokeutuvat.

Maailman terveysjärjestö WHO ei kuitenkaan ole varma, mitkä ongelmista ovat taudin jälkivaikutusta ja mitkä peräisin kloorista, joilla monia potilaita on pyritty puhdistamaan viruksista.