Maksukortti tappaa pankkiautomaatteja – pikkukunnan asukkaat panevat hanttiin ja aloittavat nostotehtailun

Maaseututaajamissa pankkiautomaatin käyttö on murto-osa Automatian edellyttämästä kannattavuusrajasta, joka on 8 000 nostoa. Pyhtään Siltakylästä pankkiautomaatti uhkaa lähteä, sillä nostot eivät riitä. Yrittäjäyhdistys yllyttää nyt asukkaita näpyttelemään rahat ulos useammassa erässä, jotta nostoraja täyttyisi.

Kotimaa
Pankkiautomaatin näyttöruutu.
Yle

Maaseututaajamien pankkiautomaatteja uhkaa sulkeminen, koska ne ovat vähäisen käytön takia kannattamattomia.

Esimerkiksi Kouvolassa Jaalan ainut pankkiautomaatti ja Valkealan automaateista toinen otetaan pois käytöstä keväällä. Automatia-yhtiö harkitsee parhaillaan Pyhtään Siltakylän pankkiautomaatin tulevaisuutta.

Pyhtään yrittäjäyhdistys kannustaa tekemään Siltakylässä automaattinostot kahtena tai useampana 20 euron nostona, jotta automaatti saadaan kannattavaksi. Pyhtään yrittäjäyhdistyksen mukaan käteisen käyttäjiä on vielä paljon, vaikka korttimaksaminen onkin yleistynyt.

Pankkiautomaattien kannattavuus lasketaan nostojen määrän mukaan, ei nostettavan rahasumman mukaan.

Miehikkälän ja Virolahden automaatit tekohengityksellä

Miehikkälän ja Virolahden pankkiautomaatit saavat vielä jatkaa, vaikka niiden kannattavuus on todella huono. Automatia Pankkiautomaatit Oy pitää toistaiseksi tekohengityksellä käytössä sellaiset pankkiautomaatit, joilta on matkaa lähimmälle toiselle automaatille yli 20 kilometriä.

Niidenkään tulevaisuus ei ole kuitenkaan taattu.

– Katamme kannattamattomien pankkiautomaattien kuluja valtakunnallisilla tuotoilla. Loputtomasti tällä tavalla ei kuitenkaan ole mahdollista toimia, sanoo palvelujohtaja Harri Pennanen Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä.

Korttimaksu yleistyy, käteisnostot vähenevät

Yhtiön mukaan käteisen rahan nostot vähenevät, kun korttimaksaminen yleistyy. Automatia Pankkiautomaatit Oy edellyttää pankkiautomaatilla kuukausittain 8 000 tapahtumaa, jotta automaatti on kannattava.

Pyhtään Siltakylän automaattia on käytetty viime vuosina keskimäärin 6 400 kertaa kuukaudessa. Koska matka lähimmälle automaatille on Siltakylästä alle 20 kilometriä, automaattia on pidetty yllä alueellisen pankin tuella. Nyt pankki aikoo lopettaa automaatin tukemisen.

Miehikkälässä ja Virolahdella pankkiautomaattien nostojen määrä on selvästi Siltakylän automaattia pienempi.

Juttua korjattu 5.4.2016 12:30 kannattavuusraja on 8000 tapahtumaan kuukaudessa.