yle.fi-etusivu

Putkimies ilmoittautui lakimieheksi – epäpätevät avustajat hännystelevät vastaanottokeskuksissa

Lakimiehiksi tekeytyvät huijarit yrittävät tehdä rahaa turvapaikanhakijoiden kustannuksella. Lahden seudun vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat ovat värvänneet oikeusavustajikseen muun muassa putkifirman edustajan sekä kattofirman asentajan.

Kotimaa
Hennalan vastaanottokeskus Lahdessa.
Heikki Kiseleff / Yle

Turvapaikanhakijoille on tarjolla hyvin kirjavia oikeusapupalveluita. Turvapaikanhakijat tarvitsevat lakimiehen apua varsinkin turvapaikkapuhutteluissa, joissa pyritään selvittämään kansainvälisen suojelun tarve.

Lakimiehellä on Päijät-Hämeen oikeusaputoimiston oikeusavustaja Tea Hagstedtin mukaan tärkeä rooli puhutteluissa, koska turvapaikkapäätökset saatetaan tapauskohtaisesti tehdä hyvinkin nopealla aikataululla.

Oikeusavustajan on osattava poimia turvapaikanhakijoiden kertomuksista ne seikat, joihin heidän kannattaa vedota.

– Määräajat ovat lyhyet. Joissakin tapauksissa täytäntöönpanokieltohakemus on tehtävä seitsemässä vuorokaudessa. Siinä ajassa pitäisi osata antaa oikeaa tietoa, joten se vaatii todella paljon ammattitaitoa, Hagstedt toteaa.

Hagstedtin mukaan epäpätevien avustajien motiivina on raha, vaikka oikeusaputoimistossa ei ole selvyyttä, miten epäpätevät avustajat rahastavat turvapaikanhakijoita.

Käyntikortissa on kuitenkin lukenut ylioppilas, kattofirman asentaja tai putkifirman edustaja.

Tea Hagstedt

– Meillä oikeusaputoimistossa ei ole tietoa, mitä epäpätevät avustajat mahdollisesti perivät asiakkailtaan ja millä tavoin.

Vastaanottokeskusten liepeillä liikkunut monenlaista avuntarjoajaa

Laki ei kiellä epäpäteviä oikeusavustajia toimimasta avustajina ulkomaalaislain mukaisissa asioissa. Tätä porsaanreikää ollaan kuitenkin tukkimassa kovaa vauhtia.

Ulkomaalaislakia pyritään muuttamaan siltä osin, että turvapaikanhakijoiden kansainvälistä suojelua koskevissa asioissa avustajana ei voisi toimia kuin asianajaja tai julkinen oikeusavustaja.

Ulkomalaislain muutos astuu voimaan aikaisintaan kesän kynnyksellä.

Kun aloimme kiinnittää toimintaan huomiota, se loppui.

Markku Heikkilä

– Tarkoitus olisi saada lakimuutos eduskuntaan ensi kuussa. Jos lakimuutos menee läpi, se astuu voimaan aikaisintaan toukokuussa, Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston hankejohtaja Petri Saukko toteaa.

Tällä hetkellä pelikenttä on vielä vapaa kaikenkirjaville oikeusavustajille.

Esimerkiksi Hennalan vastaanottokeskuksessa Lahdessa on alettu kiinnittää tarkempaa huomiota epäpätevien oikeudellisten avustajien tunnistamiseen.

– Meillä on käynyt jonkin verran sellaisia tahoja tarjoamassa palveluksiaan, joiden toiminta kiinnitti huomion. Heillä ei selvästikään ollut puhtaat jauhot pussissa. Kun aloimme kiinnittää toimintaan huomiota, se loppui. Sitähän ei tiedä, kuinka paljon heille näitä palveluita tarjotaan kaupungilla ja Hennalan porttien ulkopuolella, vastaanottokeskuksen johtaja Markku Heikkilä kertoo.

Lakimiehet kampanjoivat vastaanottokeskuksissa

Oikeusavustaja Tea Hagstedt kertoo, että Päijät-Hämeen vastaanottokeskuksissa on tullut ilmi useita tilanteita, joissa turvapaikanhakijoita on yritetty huijata.

Turvapaikanhakijat ovat olleet kiitollisia, kun olemme kertoneet epäpätevistä avustajista.

Tea Hagstedt

– Muutamia tapauksia on tullut tietoon Hennalan ja lähialueen vastaanottokeskuksista, joissa joku on esiintynyt asianajajana, ja turvapaikanhakija on luullut avustajaa asianajajaksi. Käyntikortissa on kuitenkin lukenut ylioppilas, kattofirman asentaja tai putkifirman edustaja, Hagstedt kertoo.

Koska ulkomaalaislaki ei kiellä epäpäteviä toimimasta oikeusavustajina turvapaikanhakijoille, voivat oikeusavustajat ainoastaan kehottaa turvapaikanhakijoita olemaan palkkaamatta epäpäteviä oikeusavustajia.

– Yritämme parhaamme mukaan organisoida tilannetta. Yritämme infota vastaanottokeskuksien henkilökuntaa ja tarkastaa oikeudenkäyntiavustajaluettelosta, onko kyseisellä avustajalla pätevyys. Turvapaikanhakijat ovat olleet kiitollisia, kun olemme kertoneet epäpätevistä avustajista, Hagstedt summaa.