Opiskelijasta ja vammaisista tuli naapureita – palkaksi seurustelusta saa alennusta vuokrasta

Lahden kaupunki palkkasi sosiaalisen isännöitsijän, nuoren miehen, joka pitää seuraa samassa talossa asuville vammaisille. Palkaksi isännöitsijä saa alennusta vuokrastaan. Koko maan mittakaavassa poikkeuksellisesta kokeilusta on saatu hyviä kokemuksia.

Kotimaa
Sosiaalinen isännöitsijä kahvittelee asiakkaansa kanssa.
Mika Moksu / Yle

Oskari Savolainen pinkaisee yläkerrassaan asuvan Risto Mäentien luo aamukahville. Miehet asuvat Lahden vammaispalveluiden asunnoissa, samassa rappukäytävässä.

Savolaisen visiitti ei ole vain sosiaalinen vierailu, vaan myös nuoren miehen työtehtävä. Miehen tittelikin on komea: sosiaalinen isännöitsijä. Työ on tärkeää.

Työpäivään mahtuu sitä, mikä on kunkin asiakkaan tarve.

Oskari Savolainen

– Työpäivään mahtuu sitä, mikä on kunkin asiakkaan tarve. Jos on tarvetta ihan vain juttuseuralle, sitten jutellaan ja enemmänkin yritetään rikastuttaa henkistä pääomaa, Savolainen kuvailee.

Päätyönään hän opiskelee Lahden ammattikorkeakoulussa. Hän ei vielä tiedä, voisiko sosiaalisen isännöitsijän työ olla jopa tulevaisuuden ammatti.

– Olen aiemminkin toiminut kehitysvammaisten parissa, ja ihmisten kohtaamisesta on varmasti hyötyä jatkossakin, hän pohtii.

Myönteiset kokemukset kannustavat

Kyseessä on kokeilu, jossa sosiaalinen isännöitsijä viettää tunnin joka arkipäivä vammaispalveluiden asiakkaiden kanssa. Vastineeksi hän saa alennusta vuokrastaan.

Luulen, että jäädään voiton puolelle.

Katja Takala

Oskari Savolainen on siis ensisijaisesti juttukaveri, mutta auttaa myös arjen pikkuaskareissa. Tukiohjaajien ja kotihoitajien aika ei riitä kaikkeen, ja usein jutustelusta ja ajanvietosta tingitään.

Vastaavia kokeiluita on Suomessa tehty muutamia lähinnä vanhustyössä, mutta vammaisten kanssa järjestely on pioneerityötä. Ja runsaassa kuukaudessa se on soittanut toimivuutensa ja kustannustehokkuutensa.

– Luulen, että jäädään voiton puolelle. Tämä on tärkeää. Ensimmäinen reilu kuukausi on osoittanut, että tälle on ollut tarvetta, vakuuttaa palveluesimies Katja Takala Lahden vammaispalveluista.

Kehitysvammaliitto soisi Lahden mallin yleistyvän

Kehitysvammaliitossa Lahden kokeilu otetaan ilolla vastaan. Vastaavaa on liiton asiantuntija Sisko Rauhalan mukaan kokeiltu ulkomailla esimerkiksi Itävallassa. Opiskelijat saivat vuokranalennusta, kun seurustelivat vammaisten henkilöiden kanssa ja auttoivat näitä kotitöissä.

Vammaiset saavat olla osa normaalia yhteisöä sen sijaan, että asuisivat tuetussa asunnossa tai laitoksessa.

Sisko Rauhala

– Hyöty on molemminpuolinen. Opiskelijat saavat paitsi alennusta vuokraan, mutta myös kokemuksen, miten olla vammaisten ihmisten kanssa. Vammaiset taas saavat olla osa normaalia yhteisöä sen sijaan, että asuisivat tuetussa asunnossa tai laitoksessa.

Rauhalan mukaan Suomessa Lahden kokeilu on ainutlaatuinen. Sosiaalisia isännöitsijöitä löytyy kyllä esimerkiksi Helsingistä – he vain eivät asu vammaisten kanssa samassa rakennuksessa, vaan piipahtavat tarvittaessa auttelemassa, hoitavat vammaisten asioita ja toimivat tukihenkilönä.

– Lahdessa toiminta on ehkä enemmän ihmiseltä ihmiselle, Helsingissä ammattimaisempaa.

Rauhala soisi opiskelijoita ja vammaisia asuvan jatkossa entistä useammin saman katon alla niin, että molemmista on seuraa toisilleen.

– Varsinkin nykytilanteessa, jossa kaikesta halutaan säästää, tämä voisi toimia.

Päivän piristys

Lahtelaiselle Risto Mäentielle opiskelijanuorukaisen visiitit ovat mieleen. Juttukaverille on tarvetta, ja kaksikolla riittääkin turinoitavaa.

Oskarin kanssa aika kuluu hyvin.

Risto Mäentie

Mäenti ja Oskari Savolainen ovat käyneet kävelyillä ja kaupungilla ostoksilla. Ilman yhteisiä juttutuokioita Mäentien arkiohjelma olisi paljon tylsempää, kuten työlistasta voi päätellä.

– Yksin kotona olisi vain tiskaamista, siivoamista, ruuanlaittoa. Oskarin kanssa aika kuluu hyvin, Mäentie vakuuttaa.