Varoitusvalon syttyessä on syytä ottaa yhteyttä korjaamoon

Nykyautossa tee-se-itse-miehelle jää vain vähän tekemistä. Auton tietokonejärjestelmä kertoo vian merkkivalolla. Huoltoliikkeen korjaamopäällikön ohje on lyhyesti: Soita korjaamolle!

liikenne
autoilu
Yle

Kun autoliike luovuttaa uuden auton, käydään läpi mitä huolto- tai korjaustoimenpiteitä voi tehdä itse. Autonmyyjä antaa opastuksen siihen, mitä voi tehdä ja mitä ei. Samalla käydään läpi ohjekirja. Vikatilanteessa tulisi toimia oikealla tavalla.

Modernin auton toimintoja ohjaa auton tietokonejärjestelmä. Kun tietokone havaitse vikatilan, sytyttää se varoitusvalon. Tämä jälkeen kannattaa ottaa heti yhteyttä autoliikkeeseen tai -korjaamoon.

Ammattilainen: Älä korjaa itse

28 vuotta autohuoltoliikkeen työpäällikkönä ja nykyään katsastusasiamiehenä työskentelevä Hannu Timonen muistuttaa asiasta, joka tuntuu unohtuvan monelta uuden auton kuljettajalta.

Tulppien tai öljynvaihtoon ei Timonen ryhtyisi itse.

Jos vähänkin epäilyttää, kannattaa kääntyä korjaamon puolelle.

Hannu Timonen

– Sekin homma voi kaatua siihen, että tulpanvaihdossa joudutaan siirtämään moottorin imusarjoja ja muita muoviosia pois tieltä.

– Moottoriöljyn lisäämisenkin jättäisin ammattilaisille. Väärä öljy voi rikkoa moottorin. Jos vähänkin epäilyttää, kannattaa kääntyä korjaamon puolelle, muistuttaa Timonen.

Hannu Timonen työskentelee tällä hetkellä katsastusasemalla.

– Vastaan on tullut tapauksia, jossa ajovalojen polttimot on vaihdettu itse ja laitettu väärin, kertoo Timonen.

Käytännössä jos merkkivalo syttyy, on parasta ottaa yhteyttä korjaamolle.

– Esimerkiksi kun dieselautoissa hiukkassuodatin tukkeutuu, eikä siihen reagoida heti, voi lopputuloksena olla monien tuhansien korjauslasku. Suodatin voi tukkeutua niin, että sitä ei enää saada auki ollenkaan, kertoo Timonen.

Väri määrittää vian määrän

Auton kojelaudan varoitusvalovärimaailmaan kannattaa tutustua jo käyttöönottovaiheessa. Keltainen valo varoittaa esimerkiksi ajovalon palamisesta, punainen isommasta viasta.

– Punainen valo tarkoittaa, että silloin seis ja auto hinaukseen ja korjattavaksi. Kannnattaa opiskella varoitusvalojen merkitys, jotta hätä ei yllätä, muistuttaa Timonen.

Jotain toki voi tehdä itsekin

ihan kaikkea varten ei korjaamolle sentään tarvitse lähteä. Öljyn määrän voi tarkistaa, lisätä ikkunanpesunestettä ja joissakin autoissa onnistuu edelleen polttimon vaihto. Jäähdytysnesteen määränkin voi tarkistaa.

– Tutustu kunnolla auton käyttöohje- ja huoltokirjaan. Siitä selviää moni asia, mutta ennen kaikkea se, voiko itse tehdä vialle mitään vai ottaako yhteyttä asiantuntijaan, kertoo Timonen.