Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus on ahtaalla

Taloudellisten vaikeuksien ja muutosten tuulissa heiluvalla ammattikoulutuksella ei ole edessään helppo tulevaisuus. Myös ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteistyökuvioiden pelätään vaikuttavan ammatilliseen koulutukseen ja erityisesti jatko-opintopolkuihin, joista Lappiassa on saatu valtakunnallista kiitosta.

ammatillinen koulutus
ammattiopisto Lappia
Paula Hiljanen / Yle

Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun todennäköinen yhteensulautuminen tulee vaikuttamaan myös ammatilliseen koulutukseen. Näin arvioi koulutuskuntayhtymä Lappian johtaja Virpi Lilja. Hänen mukaansa Lapin ammattikorkeakoulun osakekaupoissa Rovaniemen kaupungin ja Lapin yliopiston kesken on tullut ilmi monia asioita, joita ei ole mietitty etukäteen.

Olemme menestyneet jatko-opintoväylässä ihan valtakunnallisesti tarkastellen.

Virpi Lilja

– On monia suunnittelemattomia, miettimättömiä asioita, jotka voivat vaikuttaa eri osapuoliin, eivät ainoastaan niihin, jotka ovat tästä asiasta sopimassa.

Jatko-opintopolut ja yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa on äärimmäisen tärkeää ammatilliselle koulutukselle, Lilja linjaa.

– Jatko-opintopolut ammattikorkeakouluun ovat niitä meille ensisijaisia. Ja toivotaan, ettei tällaiseen ei sitten heikentävästi vaikuta. Erityisesti tekniikan koulutuksessa meillä on ollut toimiva polku ja olemme menestyneet jatko-opintoväylässä ihan valtakunnallisesti tarkastellen, Lilja sanoo.

Robotit ja digitalisaatio mietityttävät

Yhteishaku ammatilliseen ja lukioon alkoi tiistaina 23. helmikuuta. Lilja uskoo ammattiopiston vetovoimaan. Ammattiopiston kirjoilla on noin 3500 nuorta ja aikuisopiskelijaa.

– Uskon, että useille aloille löytyy innostuneita nuoria ja ammattilukio on erittäin kiinnostava ja hyvä vaihtoehto. Tärkeää on, että nuoret nyt hakevat ja tietenkin myös esimerkiksi alanvaihtoa harkitsevat aikuiset, Lilja sanoo.

Ammattiopisto Lappia järjesti tiistaina tulevaisuusseminaarin, jossa pohdittiin ammatillisen koulutuksen näkymiä muutosten tuulissa.

– On globaalisia muutoksia, kuten väestön keskittyminen kaupunkeihin ja ikääntyminen. Lisäksi robotisaatio ja digitalisaatio tulevat näkymään tulevaisuuden työssä. Pohdimme sitä, miten näihin muutoksiin ammatillisessa koulutuksessa vastataan, Lilja toteaa.

Lisäksi seminaarissa mietityttivät koulutuksen rakenteelliset muutokset, leikkaukset ja yhdistymispaineet.