1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Puoli vuosisataa teatterissa – "Raskasta, mutta ainoa oikea valinta"

Näyttelijättären pukuhuoneessa on meikkipurkki poikineen, iso peili ja hyvä valo. Voi aistia, kuinka peilin ääressä on istuttu, maskeerattu ja muisteltu repliikkejä. Jännitys on väreillyt ja odotuskin. Odotus siitä, mitä yleisö tulevasta pitää, ymmärtääkö, hyväksyykö vai kavahtaako. Mirja Turkkila-Glad istuu viimeisen kerran omalla paikallaan maskeeraamassa – hetkeä ennen eläkkeelle jäämistä.

Kuva: Päivi Karjalainen / Kokkolan kaupunginteatteri

Mirja Turkkila-Glad tiesi aina päätyvänsä näyttelijäksi.

– Se oli minulle kaikki kaikessa jo silloin ihan nuorena, kun hain teatteriin.

Samaan hengen vetoon hän kuitenkin aprikoi, josko uusiksi valitsisi tällä järjellä, valitsisiko toisin?

– Jos nyt valitsisin uudestaan uraa, miettisin. Olenhan joskus epäillyt, miettinyt ja jopa pohtinutkin uran vaihtoa. Mutta kyllä nämä viimeiset vuodet ovat tuoneet uskon siihen, että kyllä se sittenkin on ollut se ammatti, joka oli minulle tarkoitettu.  Vaikka on ollut välillä raskasta, on tämä silti ollut se ainoa oikea ammatti minulle.

Tänään takana on yli 50 vuotta teatteriuraa näyttelijänä, edessä viimeinen esitys ja sitten on vuorossa 68-vuotiaalla näyttelijättärellä eläkkeelle siirtyminen.

Mirja Turkkila-Glad valmistautuu viimeiseen esitykseen ennen eläköitymistä. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kokkolan kaupunginteatterissa hän on työskennellyt vuodesta 1983 lähtien. Sitä ennen näyttelijänä 13 vuoden ajan Seinäjoella, opiskelijana teatterikoulussa ja Porissa teatterissa harjoittelijana.

Nyt ennen viimeisen esityksen alkua peilistä katsoo takaisin kirkassilmäinen 68-vuotias nainen. Hiukan hämmentyneenä, ehkä vähän surullisenakin, taakse jää yksi elämänvaihe iloineen ja suruineenkin.

Tämähän ei ole työ, vaan elämäntapa

Eihän se elämä aina helppoa ollut. Kaksiosaiset päivät, kuusipäiväiset työviikot ja jatkuva iltapainotteinen työ haastoivat lapsiperheen arjen. Oman haasteensa loi myös se, että aviomies on näyttelijä ja työssä samassa talossa. Lasten ollessa pieniä sovittamista tarvittiin monenlaista.

Ruuhkavuodet koettelivat mutta toisaalta antoivat.

– Meillä naisilla on siunattu asia tämä lasten saanti. Silloin pidin lomaa teatterista. Viimeisimmän lapseni kanssa olin kotona useammankin vuoden, muistelee Turkkila-Glad.

– Kyllä siinä oli sovittelemista, mutta kyllä ne sitten menivät. Jotenkin. Nämä loppuajat lasten kasvettua ja omille muutettua olenkin nauttinut täysin rinnoin. Löysin teatterin uudestaan.

68-vuotiaana hyvässä kunnossa

Useat Kokkolan kaupunginteatterissa kävijät muistavat Mirja Turkkila-Gladin olleen kutakuinkin aina samannäköinen. Nyt on ikää liki seitsemänkymmenen, mutta mikä on nuorekkuuden salaisuus?

– Olen liikkunut paljon ja pyörällä mennyt töihin melkein aina. Minua kiinnostaa yleensäkin tämä elämä ja kaikki sen ilmiöt. Toki myös lapset ja lapsenlapset pitävät vireänä, summaa taiteilija nuorekkuutensa salaisuuksia.

Upeita, upeampia ja mieleenpainuvia rooleja kumpuaa muistellessa mieleen montakin. Nauruun suun vetävät muistot useista sammakkorooleista.

– Mistähän nekin kumpuaa, lapsuudesta tietysti, nauraa taiteilija.

Viimeisen esityksen alkuun on puolisen tuntia. Meikki on valmis, vuorossa on mikin testaus. Vielä ehtii kysyä, jäikö jotakin tekemättä. Joku rooli esittämättä?

– Ei ole jäänyt mitään nälkää. En ole näyttelijätär, joka haluaa suuria dramaattisia kuningattaren rooleja. Itse luonnehtisin, että olen herkkä komedienne. Ihanaa on ollut myös tämä pehmeä lasku, jonka olen saanut pois lähtemiseen, ystävien ja rakkaitten työkavereitten jättämiseen. Nyt lepään ja olen. Ainakin kevään ja kesän. Kun kyllästyn, keksin jotakin. Ei minulla varmaan tule aika pitkäksi.

_Mirja Turkkila-Gladin viimeinen esitys ennen eläköitymistä starttasi lauantai-iltana Kokkolan kaupunginteatterissa. Loppuunmyyty katsomo kunnioitti upean näyttelijättären eläkkeelle siirtymistä seisaallaan osoitetuin aplodein sekä laulamalla Sokeripalan. _