1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Älypuhelimien haittaohjelmat ovat lisääntyneet – yleensä kiristetään lunnaita tai varastetaan tietoja

Älypuhelimille suunnattujen haittaohjelmien kirjo on monipuolistunut. Yleisimmin älykännykkään iskevä haittaohjelma joko lukitsee puhelimen ja vaatii avaamisesta maksua tai varastaa puhelimesta tietoja.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen vuosiraportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) älypuhelimien haittaohjelmat ovat yleistyneet. Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhosen mukaan älypuhelimiin yritetään iskeä samoin keinoin kuin tietokoneisiin.

– Haittaohjelma, joka salaa puhelimen tiedot ja vaatii sitten lunnaita käyttäjältä salauksen avaamisesta on yleinen. Tavallisia ovat myös puhelimen tietoja ja sovellusten salasanoja varastavat ja kalastelevat haittaohjelmat.

Älypuhelinten määrän kasvaessa, niistä onkin tullut entistä houkuttelevampia kohteita rikollisille. Tarhonen muistuttaa, että älypuhelimia varten on myös räätälöity haittaohjelmia, joita ei tietokoneiden puolelta löydy.

– Tällaiset haittaohjelmat yrittävät lähettää maksullisia tekstiviestejä tai soittaa puheluita maksullisiin numeroihin, Tarhonen selventää.

Haittaohjelmat ladataan yleensä itse

Älypuhelimen käyttäjällä on itsellään yleensä suurin vastuu laitteensa tietoturvasta. Tarhosen mukaan älypuhelimen käyttäjä lataa ja asentaa haittaohjelman usein itse vahingossa.

– Haittaohjelmat ladataan pääsääntöisesti puhelimeen sovellusten mukana epävirallisista kauppapaikoista tai nettisivuilta.

Älypuhelimet yleensä kuitenkin kysyvät ja varmistavat käyttäjältä halutaanko tietty sovellus varmasti asentaa. Tarhosen mukaan tämä varokeino rajoittaa haittaohjelmien leviämästä.

– Tietokoneiden puolella taas riittää pelkkä hiiren klikkaus väärällä sivustolla, jolloin haittaohjelma asentuu, Tarhonen vertaa.

Vaikka älypuhelimiin tarkoitettujen haittaohjelmien määrä lisääntyy vauhdilla, on Tarhosen mielestä myös kuluttajien tietoisuus niistä parantunut. Samoin tarjonta niiden torjumiseksi.

– Kännyköille on tarjolla lukuisia tietoturvaohjelmistoja ja internetliikennettään voi salata esimerkiksi VPN-ohjelmistojen avulla. Sovellusten suhteen kannattaa suosia vain virallisia sovelluskauppoja, hän vinkkaa.