Tiina Lymi ottaa kantaa elokuvassaan: ”Vanhemmuus ei ole sitä, että synnyttää tai siittää lapsen”

Näyttelijä Tiina Lymin esikoisohjaus Äkkilähtö kertoo vahingossa vanhemman rooliin joutuneesta naisesta. Lymi ei jäänyt miettimään, millainen olisi sopiva esikoiselokuva.

elokuvat
Pääosaa esittää Lotta Kaihua.
Äkkilähdön pääosaa esittää Lotta Kaihua ja 8 vuotiasta Annaa esittää Eedit Patrakka.Filmikamari

Elokuvaohjaaminen alkoi kiinnostaa Lymia hänen tehtyään lyhytelokuvan Naisen nimi _2014. Pitkän elokuvan ohjaajaksi Lymi hyppäsi käsikirjoittaja Nina Laurion lähestyttyä häntä _Äkkilähdön tiimoilta.

– En miettinyt, onkoÄkkilähtöhyvä pelinavaus ohjaajana. Asiat menevät miten menevät. Yritän aina tehdä parhaani ja hoitaa homman hyvin. Löysin käsikirjoituksesta itseäni puhuttelevan jutun, miksen siis en olisi lähtenyt tähän elokuvaan, sanoo Lymi.

Tiina Lymi
Tiina Lymi.Yle

Äkkilähtö-elokuvassa kolmekymppinen Katri saa järkytyksekseen selville, että hänen miesystävällään on vaimo ja lapsikin tulossa. Katri säntää autolla matkoihinsa, mutta takapenkille onkin kiivennyt jänikseksi surkeista kotioloista pakeneva pikkutyttö.

Lymiä käsikirjoituksessa kiinnosti erityisesti vanhemmuuden pohtiminen.

– Vanhemmuus on halua huolehtia toisesta ihmisestä ja kantaa vastuuta. Se on sitä, että toinen on tärkeämpi kuin oma itse ja että huomaa jopa vasten tahtoaan välittävänsä toisesta ihmisestä paljon. Vanhemmuus ei ole sitä, että synnyttää tai siittää lapsen.

Esikoisohjaaja innostui käsikirjoituksesta myös siksi, että se mahdollisti tyylilajien yhdistelyn. Lymi halusi jatkaa entuudestaan tutun komiikan parissa, mutta puhdas komedia ei tuntunut Lymistä omimmalta. Äkkilähtö on draamakomedia roadmovie-vivahteilla.

– Elämäkin menee niin, että on surkeaa ja huvittavaa yhtä aikaa. Äkkilähtö on mustahkoa komediaa, jossa on myös keveyttä. Vaikeiden asioiden käsittely on vaan niin paljon helpompaa, kun siinä on mukana komediallinen vire.

Yksi kilautus kaverille riitti

Elokuvaohjaajan rooliin Lymi sanoo solahtaneensa ilman suurempia ongelmia. Esikoiselokuvan parissa jännitti vain ohikiitäviä hetkiä.

Elokuvaprojektin aikana Lymi kilautti tosin yhden puhelun kaverille.

– Sää pumppasi edestakaisin, satoi ja paistoi. Se oli ainoa kerta kun tuli sellainen tunne, että miten selviän tästä. Soitin kokeneelle ohjaajakollegalle, että mitä hittoa teen. Sain häneltä hienon neuvon, keskity lähikuviin. Keskity oleelliseen.

Lymiltä löytyi kuvauksissa paljon luottoa näyttelijöihin, kertoo _Äkkilähdössä _pikkunilkkiä esittävä Ville Tiihonen. Tiihonen ja Antti Holma saivat luvan improvisointiin pikkurikolliskaksikkoa näytellessään.

– Molemmat mieshahmot ovat eri tavalla ressukoita ja pihalla. Siinä suollettiin aika paljon myös käsiksen ulkopuolelta tavaraa. Roolihenkilöiden tultua tutuiksi saimme joissakin kohdissa tehdä mitä lystäsimme, kertoo Tiihonen.

Naisten elokuva tahattomasti

Äkkilähdön päätekijöistä suurin osa on naisia. Lymi osallistui käsikirjoittamiseen tuottaja Nina Laurion ja Johanna Hartikaisen kanssa. Pääosia näyttelevät Lotta Kaihua ja Eedit Patrakka.

Kaihua huomasi elokuvan kuvauksissa ajattelevansa, että kotimainen elokuva, jossa naiset ovat päärooleissa, on liian harvinainen näky.

– Toivoisin eläväni maailmassa, jossa naisetuliitettä ei olisi. Olisi vain henkilö. Mutta tässä on joka tapauksessa naishenkilö, joka ei eron hetkellä ala itkemään ja kysymään mieheltä miksi olet tuollainen. Tyypillisesti naisnäyttelijänä joutuu esittämään tuollaisia kysymyksiä.

Lymin mukaan hän ei ole itsetarkoituksellisesti lähtenyt tekemään naiselokuvaa.

– Mutta ehkä ymmärrän enemmän naisen sielunelämää. En silti erikseen mieti sukupuolta, paitsi silloin kun se pomppaa esiin silmiinpistävän ärsyttävästi.

Lymin seuraava ohjaustyö on Napapiirin sankarit 3. Jätkäporukan kohelluksesta kertovan elokuvasarjan edelliset osat ovat olleet lippuluukulla suurmenestyksiä, mutta viimeisintä osaa on kritisoitu seksistisyydestä ja ohuista naishahmoista. Kysyn, mitä Lymi ajattelee tästä.

– Se että olen nainen ja ohjaan Napapiirin sankarit 3 -elokuvan herättää nähtävästi kysymyksiä. Katson mitä se tarina tarvitsee, ehkä teen sitten seksistisiä mieskuvia tasapainon vuoksi. Tuskin, hymähtää Lymi.