1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemen kaupunki saa pankilta satoja tuhansia takaisin

Rovaniemen kaupunki saa Svenska Handelsbankenilta takaisin 300.000 euroa liikaa perittyjä lainankorkoja. Korkeimman oikeuden mukaan pankki nosti lainan korkomarginaalia ilman hyväksyttävää syytä.

Rovaniemi
Handelsbankenin valokirjaimet seinässä.
Handelsbankenin yt-neuvotteluissa on sovittu viiden konttorin sulkemisesta kokonaan. Kuvituskuva. YLE / Anssi Leppänen

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Svenska Handelsbanken AB:n palauttamaan osan lainankoroista, joita muun muassa Rovaniemen kaupunki, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö ovat maksaneet.

Pankki antoi yksipuolisen ilmoituksen vuosina 2009–2010, että se nostaa tiettyjen lainojen korkomarginaalia 0,45–0,60 prosenttiyksiköllä. Pankki perusteli korotusta sillä, että sen varainhankinnan kustannukset olivat kansainvälisen finanssikriisin seurauksena nousseet lainasopimuksen tarkoittamalla tavalla.

KKO:n mukaan pankki ei ollut näyttänyt toteen, että pankin varainhankinnan kustannukset olisivat lisääntyneet sopimuksen tarkoittamalla tavalla ja että pankilla olisi ollut oikeus yksipuolisesti korottaa lainojen marginaalia.

Korkein oikeus kumosi siten hovioikeuden aikaisemman tuomion ja vahvisti, että pankki on velvollinen palauttamaan perusteetta saamansa summat korkoineen. Aiemmin hovioikeus oli päättänyt hylätä lainanottajien kanteen.

Rovaniemen kaupunginlakimies Pekka Lemmetty on tyytyväinen KKO:n ratkaisuun

– Rovaniemen kaupunki on saamassa Svenska Handelsbanken AB:ltä korkokuluja noin 300 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja noin 50 000 euroa.

Korjattu klo 15:48 oikeudenkäyntikulut 100 000 eurosta 50 000 euroon.

Lue seuraavaksi