Oppositiopoliitikko syytti taas tšetšeenijohtajaa pommiuhkaa pelkäämättä

Venäläinen oppositiopoliitikko Ilja Jashin on jatkanut Tšetšenian johtajan vastaisia syytöksiään. Jashin väittää uudessa raportissaan, että Ramzan Kadyrov osallistui oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaan. Tiedotustilaisuus päättyi sekavasti pommiuhan takia sen jälkeen, kun Jashin ensin kieltäytyi lopettamasta.

Poliisi vaati Jashinia lopettamaan tiedotustilaisuutensa pommiuhan takia. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Ilja Jashin julkisti iltapäivällä 65-sivuisen raportin, jonka nimenä on "Kansallisen turvallisuuden uhka." Raportti keskittyy Tšetšenian johtajaan Ramzan Kadyroviin.

Jashin ruotii muun mussa tšetšeenijohtajaan kietoutunutta korruptiota, tämän yksityisarmeijaa ja mahdollista osallisuutta vastustajien murhiin. Tšetšenian tasavaltaa tiukasti johtava Kadyrov tunnetaan presidentti Vladimir Putinin liittolaisena.

Moskovassa länsimielisen Parnas-puolueen toimistossa pidetty tiedotustilaisuus keskeytyi pommiuhan vuoksi.

Eilinen uhka toistui

Poliisi saapui kesken kaiken ja pyysi paikalla olevia poistumaan pommiuhkaan vedoten. Jashin kieltäytyi keskeyttämästä, vaikka kiihdyttikin esitelmäänsä.

– Minulla on pommi käsissäni, hän sanoi viitaten kirjoittamaansa raporttiin.

Jashin muistutti, että poliisi eristi puoluetoimiston eilenkin pommiuhan takia. Tuo uhka osoittautui perättömäksi.

Tiedotustilaisuus päättyi sekavissa merkeissä.

"Rikkauksien haalimista korruption avulla"

Jashin väittää, että vuodesta 2007 Tšetšeniaa johtanut Kadyrov on kartuttanut henkilökohtaista omaisuuttaan käyttämällä väärin tasavallan saamaa runsasta valtionapua. Tšetšenian budjetti koostuu yli 80-prosenttisesti Moskovasta tulevista avustuksista.

Raportissa annetaan esimerkkejä henkilökultin rakentamisesta ja pröystäilevästä elämäntavasta. Jashinin mukaan Kadyrovilla on muun muassa oma eläintarha. Jalkapallolegenda Diego Maradonalle maksettiin viisi vuotta sitten yli miljoonan euron palkkio siitä, että hän tuli pelaamaan tasavallan pääkaupunkiin Groznyiin.

Nemtsovin murha yhdistänyt opposition

Jashin pitää selvänä, että tšetšeenijohtaja sekaantui hänen väsymättömänä arvostelijanaan tunnetun toimittaja Anna Politkovskajan murhaan vuonna 2006 ja viime vuonna Moskovan ydinkeskustassa tehtyyn oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaan.

Kadyrovia ei ole kuulusteltu kummastakaan tapauksesta. Nemtsovin murhatutkinta lopetettiin Venäjällä virallisesti tammikuussa. Oppositio on vaatinut tutkinnan jatkamista Kadyrovista epäiltynä murhan tilaajana.

Kadyrov kiistää jyrkästi

Jashin sanoi tiedotustilaisuudessa, että Nemtsov yhdisti Putinin vastaista oppositiota. Hän uskoo, että ensi lauantaina Nemtsovin murhan vuosipäivänä järjestettävään muistokulkueeseen osallistuu paljon ihmisiä.

Kadyrov on jo ehtinyt teilata Jashinin raportin ja pitää sitä ”suunsoittona”. Kadyrov julkaisi raportin aamulla omilla sosiaalisen median tileillään.