1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsalaispomo johtaa insinöörejä kuin ihmisiä – ja arvostaa sisua

Ruotsalainen toimitusjohtaja Peter Rejler on juuri sellainen kuin kuvittelet ajokoiran näköisen johtajan olevan: hoikka, jänteikäs, hyväkuntoinen ja jämäkkä. Kaiken lisäksi Rejler on kilpailuhenkinen ja innostaa myös työtovereitaan kilpailemaan. Tärkeitä arvoja ovat myös terveys – ja sisu.

talous
Peter Rejler haluaa yhtiöönsä suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten parhaat ominaisuudet.
VIDEO: Pekka Autio ottaa selvää Peter Rejlerin arvoista ihmisenä ja yrittäjänä nerokkaalla sanatestillä.

Työkavereiden lisäksi Rejler haastaa mukaan myös muiden yritysten toimitusjohtajia. Lajeina voivat olla triathlon, pitkät juoksu-, pyöräily- tai hiihtokilpailut. Niihin hän haastaa mukaan myös muiden yritysten toimitusjohtajia.

Ajokoiramainenulkonäkö kuitenkin pettää. Timmin kuoren alta löytyy aika paljon yllätyksiä. Alaiset ovat Peter Rejlerille työtovereita ja asiakkaat yhteistyökumppaneita. Vielä ihmeellisemmältä kuulostaa se, että Rejlerin ja yrityksen keskeisiä tavoitteita ovat paremman yhteiskunnan rakentaminen ja ympäröivän maailman kehittäminen. Vai onko se sittenkään ihmeellistä? Insinööri rakentaa ja kehittää aina jotakin, suomalainenkin insinööri.

Suomessa yritysvastuuta on kehitetty tällä vuosituhannella määrätietoisesti. Vastuullinen toiminta on nykyään paljon muutakin kuin ympäristövastuuta. Mukaan ovat tulleet muun muassa sosiaalinen vastuu ja vastuullinen globaali toiminta. Yksi keskeisimmistä toimijoista on FIBS (Finnish Business and Society ry), jolla on satoja jäseniä isoista yrityksistä mikroyrityksiin ja järjestöihin.

Pomo halaa

Insinööri- ja konsulttipalveluita tarjoavalla Rejlerskoncern Ab:lla on 2 000 työntekijää Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa. Liikevaihtoa konsernilla on reilut 350 miljoonaa euroa. Suomessa Rejlers Oy työllistää 500 henkilöä 18 paikkakunnalla.

Uudet insinöörimme saattavat pelästyä, jos olen heitä heti halaamassa.

Peter Rejler

Peter Rejlerillä on hauska tapa: hän halaa kaikki tuntemansa työtoverit. Ne, jotka ovat hieman vieraampia Rejler sanoo kättelevänsä.

– Uudet insinöörimme saattavat pelästyä, jos olen heitä heti halaamassa. Henkilökohtaiset kohtaamiset ovat tärkeitä, ne luovat luottamusta, Rejler painottaa.

Toimitusjohtaja kiertää itse kertomassa yhtiön uudesta strategiasta kaikissa 80 toimistossa kolmessa maassa. Jyväskylän toimistossakin halattiin, mutta suurin osa insinööreistä käteltiin ennen strategiailtapäivän alkua. Sen verran oli varauksellisuutta ilmassa.

Terveys on tärkeää

Rejlerille ja yhtiölle terveys on kuitenkin kaikki kaikessa – ollut jo 17 vuotta. Yhtiön kaikissa toimistoissa on terveysvastaava, jonka tehtävänä on jakaa tietoa liikunnasta ja terveellisestä ravinnosta. Siihenkin liittyy tavoite: kannattavuus.

Kun saamme sairauspoissaolot puolitettua, se tuottaa lisäarvoa.

Peter Rejler

– Kun saamme sairauspoissaolot puolitettua, se tuottaa lisäarvoa yritykselle. Henkilöstömme jaksaa paremmin ja työskentelee tehokkaammin, perustelee Peter Rejler.

Rejlersin Jyväskylän toimiston työntekijät kertovat, että terveysajattelu näkyy joka päivä. Kesken töiden tietokoneen näytölle ilmestyy taukojumppaohjeita ja henkilöstöllä on vapaa käyttöoikeus lähistöllä sijaitsevaan kuntosaliin.

Peter Rejler kertooSydsvenskan -lehden (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa, että Suomessa yhtiön terveysajattelun omaksuminen oli pitkä prosessi. Konserniin liitettiin suomalainen insinööritoimisto vuonna 2003. Vei viisi vuotta ennen kuin uudet työtoverit lähtivät eräretkelle pohjoiseen eivätkä juhlimaan ja naukkailemaan Itä-Euroopaan.

Peter Rejler halaa kaikki tuntemansa työtoverit.
Peter Rejler halaa kaikki tuntemansa työtoverit.Johan Olsson

Suomalaisten asenteet  muuttuivat

Retki keskelle ei mitään ja luontoaktiviteetit muuttivat myös suomalaisten asenteet. Nyt virkistysmatkat ovat pääsääntöisesti terveys- ja kuntomatkoja, joille myös Peter Rejler osallistuu mahdollisuuksiensa mukaan.

Suomessa puhutaan suoraan ja pelkäämättä.

Peter Rejler

Terveys ja kuntoilu eivät ole vieraita suomalaisissakaan yrityksissä. Muun muassa nostokoneita ja trukkeja vuokraavaPekka Niska Oy (siirryt toiseen palveluun)on jo vuosia innostanut työntekijöitään liikkumaan ja palkitsee aktiivisimmat tuntuvilla bonuksilla. Rejlerskoncernilla ei vastaavia rahapalkintoja ole. Erona on myös se, että terveystavoite on henkilöitynyt ja siitä on tehty osa tavaramerkkiä.

Työelämää ja työhyvinvointia kehitetään Suomessa muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriön johtamalla laajallaTyöelämä 2020 (siirryt toiseen palveluun)-hankkeella, joka käynnistyi vuonna 2013.

Suomi ja johtaminen

Peter Rejler tunnustaa arvostavansa suomalaista sisua.

– Suomi on toisenlainen ja se auttaa ongelmien ratkaisemisessa. Kun suomalaiset kohtaavat ongelman, sitä ratkotaan niin kauan, kunnes se on selvitetty, ihailee Rejler ja haluaa viedä samaa henkeä koko konserniin.

Johtamisessa on kansallisia eroja. Peter Rejlerin mukaan Suomessa puhutaan suoraan ja pelkäämättä, ruotsalaiset taas ovat konsensushakuisia ja norjalaiset panevat toimeksi. Tästä cocktailista ollaan rakentamassa yhtiön tarpeisiin sopivaa tilannejohtamisen mallia.

Peter Rejlerille terveys on kaiken A ja O.
Peter Rejlerille terveys on kaiken A ja O.Jaana Polamo / Yle

Peter Rejler on tavoitteellinen

Konsernin toimitusjohtaja on palkittu työstään eurooppalaisilla ja ruotsalaisilla palkinnoilla. Hän on saanut tunnustusta työstään terveiden elämäntapojen edistämisessä. Yritysjohtaja on kilpailuhenkinen myös bisneksessä. Kasvutavoite vuoteen 2020 mennessä on lisätä yhtiön liikevaihtoa yli 400 miljoonaan euroon ja kasvaa muun muassa yritysostoin yli 3000 työntekijän yritykseksi.

Eräs yhtiön tavoitteista on saada nuoret innostumaan insinöörin työstä.

Rejlerin perheeseen kuuluu vaimo ja viisi lasta. Isä ainakin tietää, mille alalle lapset koulutetaan, jos innostuvat.

Yleisradio Oy on FIBS ry:n jäsen

Lue seuraavaksi