yle.fi-etusivu

Helsingin 7 500 palopostia tarkistetaan – viimein sopu korjauskustannuksista

Helsingin palopostien kunnostamisesta on viimein syntynyt sopu. Helsingin pelastuslaitos ja HSY:n vesihuolto ovat sopineet puolittavansa palopostien huollosta ja korjaamisesta syntyvät kulut. Käyttökelvottomat palopostit ovat viime vuosina vaikeuttaneet tulipalojen sammutustöitä Helsingissä.

Kotimaa
Paloposti
Paloposti Kallion pelastusaseman pihalla Helsingissä.Yle

Helsingin palopostien kehno kunto on viime vuosina jouduttu toteamaan karulla tavalla. Sammutusvesi on ollut kortilla monella palopaikalla, kun kohteen viereinen paloposti on ollut toimintakelvoton. Valurautakannen alla on ollut tukkeena hiekkaa tai sulut ruosteessa ja jumissa.

Odotukset ovat korkealla, että huoltotyöt päästään tekemään.

pelastusjohtaja Jorma Lilja, Helsingin pelastuslaitos

Palopostiverkosto on Helsingissä laaja, kaupungissa on kaikkiaan 7 500 palopostia. Helsingissä pyritäänkin siihen, että etäisyys palopostista kohteeseen olisi enintään 150 metriä. Verkoston laajuus on toisaalta merkinnyt raskasta kunnossapitourakkaa eikä sen ylläpito ole viime vuosina kerännyt kehuja Helsingin pelastuslaitokselta. Huolto on ollut HSY-kuntayhtymän kontolla.

Vuosi sitten pelastuslaitos kartoitti tilannetta kokeiluluontoisesti kolmella eri asuinalueella. Pahimmillaan puolet paloposteista oli käyttökelvottomia.

Sopimusta palopostien kunnostuksesta sorvattiin vuoden verran

Alkuvuodesta 2015 Helsingin pelastuslaitos sai kaupungilta kartoituksen ensiavuksi 200 000 euroa. Samalla alkoi sopimuksen sorvaaminen HSY-kuntayhtymän, pääkaupunkiseudun kuntien sekä pelastuslaitosten kesken.

Paloposti
Paloposti Kallion pelastusaseman pihalla Helsingissä.Yle

Neuvottelut veivät lopulta koko vuoden, jotta sopimusehdot kuntien kesken olisivat tasavertaiset.

Helsingissä sovun syntyminen tarkoittaa käytännössä paloposteista aiheutuvien kulujen puolittamista HSY:n ja kaupungin kesken. Kaikkiaan tänä vuonna Helsingissä urakkaan on käytettävissä 800 000 euroa. Siivu siitä kuluu uusille asuinalueille rakennettaviin paloposteihin, mutta valtaosa rahasta uppoaa entisten korjaamiseen.

1 500 palopostia on jo käyty tarkistamassa ja tilanne ei ole aivan yhtä katastrofiaalinen, kuin miltä se ensimmäisten kolmen asuinalueen perusteella vaikutti.

– Ehkä neljännes on viallisia, sanoo HSY:n vesihuollon kunnossapitoyksikön päällikkö Jari Kallio.

Puolen kilometrin letkuvedot kantakaupungissa ovat mahdottomia

Helsingin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jorma Lilja myöntää, että odotukset huoltotöiden alkamiseksi ovat korkealla. Siinä missä naapurikunnissa sammutusvesi usein saadaan maanpäällisestä palovesiasemasta, on Helsingin kantakaupungissa perinteinen palokaivo käytännön kannalta ainoa mahdollisuus.

Paloposti
Kallion pelastusasema Helsingissä.Yle

– Meillä ei ole mahdollista tehdä 500 metrin letkuvetoja kantakaupungissa. Silloin liikenne ja raitovaunuliikenne pysähtyisivät, pelastusjohtaja Jorma Lilja selventää.

Kuluvan vuoden aikana HSY yrittää saada tuhansien palokaivojen tarkistukset tehtyä.

– Toivon, että jo kartoituksen yhteydessä osa paloposteista saadaan toimintakuntoisiksi, kun niitä kokeillaan ja kevythuolletaan, Lilja sanoo.

Pelastusjohtaja Jorma Lilja muistuttaa, että palopostit ovat myös osa Helsingin historiaa.

– Alunpitäen kaupungin vesijärjestelmät rakennettiin nimenomaan sammutusveden tarpeita tyydyttämään eli vesilaitos on perustettu sen takia. Samalla sitten myös rakennuksiin saatiin juomavesi ja vesivessat.