1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sikainfluenssa riehuu tavallista rajummin

Poikkeuksellisen moni tehohoitoon päätyneistä potilaista on alle 65-vuotiaita. Influenssaepidemia on tällä kertaa erittäin ärhäkkä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sairaala- ja tehohoitoa vaativia influenssainfektioita on todettu lyhyessä ajassa runsaasti.

terveys
Potilaita sairaalassa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Influenssaepidemia alkoi totuttua aikaisemmin ja voimakkaampana. Virus levisi nopeasti koko maahan.

– Aikainen alku ja nopea leviäminen johtivat siihen, että vakavia tapauksia tuli kerralla paljon, kertoo THL:n erikoistutkija Niina Ikonen.

Tehohoitoon päätynyt myös nuoria

THL:n seurannassa on tällä hetkellä 54 tehohoitoon päätynyttä influenssapotilasta. Suurin osa heistä on ollut alle 65-vuotiaita. Hieman yli kolmanneksella ei ollut mitään pitkäaikaissairautta.

Tavallisesti influenssasta toivutaan parissa viikossa. Osa sairastuneista saa jäkitautina keuhkokuumeen, joutuu sairaalahoitoon ja jopa kuolee.

Kuluvan influenssakauden aikana sairaala- ja tehohoitoa vaativia influenssainfektioita on todettu hyvin runsaasti lyhyessä ajassa. Epideemisenä valtaviruksena on sikainfluenssa, joka voi aiheuttaa vakavia infektioita myös nuorilla ja muuten terveillä aikuisilla.

Lyhyt kausi voisi vähentää kuolemantapauksia

Ikonen ei pysty arvioimaan tautiin menehtyvien määrää.

– Näyttää siltä, että tartunojen määrä on laskemassa. Toisaalta kausi on ollut tartuntamäärien suhteen tavallista voimakkaampi.

Jos epidemia menee nopeasti ohi, saattaa kuolemantapausten määrä jäädä aikaisempien kausien tasolle. Influenssaan tai sen seurauksiin menehtyvien vuosittaista kokonaismäärää Suomessa ei tiedetä. Kuolemantapauksia todetaan kuitenkin vuosittain.

Rokote puri hyvin

Suurin osa tutkituista viruksista on ollut samanlaisia kuin tämän kauden rokotevirukset. Lähes kaikki THL:n tietoon tulleista tehohoitopotilaista oli rokottamattomia. Ikonen pitää rokotetta onnistuneena.

– Tämänkertainen rokote on ollut hyvä influenssa A-viruksen osalta. Rokote on samankaltainen kuin kiertävät virukset.

Tartuntariskiä voi Ikosen mukaan vähentää hyvällä käsihygienialla ja välttämällä paikkoja, joissa on hengitystieinfektioihin sairastuneita.

Lue seuraavaksi