1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikkaa uhkaa humanitaarinen kriisi – EU-komissio: Apua tarvitaan jo lähipäivinä

Kreikkaan pakkautuu nyt turvapaikanhakijoita, kun Länsi-Balkanin maat estävät heidän kulkunsa Eurooppaan.

Turvapaikanhakijoita Ateenan lähistöllä. Kuva: EPA

Kreikan pakolaistilanne on räjähtämäisillään. EU-komissio myöntää, etteivät pakolaiskriisin ratkaisemiseksi tehdyt toimet ole purreet. Osa Euroopan ja Länsi-Balkanin maista on irtoamassa yhteisestä suunnitelmasta ja Kreikkaan saattaa tulla hätä.

– Kun rajatarkastukset tiukkenevat Länsi-Balkanilla, komission huoli on nyt estää humanitaarinen kriisi. Panemme kaiken tarmomme selvittääksemme, mitä Kreikka tarvitsee tulevina päivinä, sanoi komission tiedottaja Natasha Bertaud komission tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Länsi-Balkanin maat kiristävät rajakontrollia reitillä, jota pitkin Kreikasta on kuljettu kohti Keski-Eurooppaa. Rajoille on muodostunut pullonkauloja: rajavartijat päästävät osan kulkijoista läpi, osa jää jumiin. Tällä hetkellä lähinnä vain Syyriasta ja Irakista tulevat pääsevät rajojen yli.

Kreikkaan kertyy nyt turvapaikanhakijoita monista syistä: Uusia ihmisiä tulee kiihtyvään tahtiin Turkista, palautukset Euroopan ulkopuolelle eivät toimi ja lisäksi EU:n sisäiset siirrot ovat edelleen lähtökuopissaan.

Muuttajien virta Turkista Kreikkaan yltyy

Ylelle puhunut komissiolähde sanoo, että periaatteessa EU-rajojen yli ei olisi pitänyt päästä kulkemaan laisinkaan, jos paperit eivät ole olleet kunnossa tai henkilö ei hae turvapaikkaa.

– Täydellisessä maailmassa se toimisi noin. Olemme kuitenkin joutuneet tasapainoilemaan laillisuuden ja todellisen tilanteen välillä, komissiosta kerrotaan.

Siksi Länsi-Balkanin maat ovat tähän asti päästäneet ihmisiä kulkemaan kohti Itävaltaa ja Saksaa. Nyt ne muuttavat politiikkaansa ja katkaisevat reitin.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö, IOM julkisti tänään tuoreet luvut. Kreikkaan on tänä vuonna tullut 102 000 siirtolaista tai turvapaikanhakijaa, mikä on saman verran kuin viime vuonna heinäkuuhun mennessä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Itävalta joutui komission hampaisiin pakolaiskaton vuoksi

Itävalta ilmoitti viime viikolla ottavansa vastaan vain 80 turvapaikkahakemusta päivässä. Se on kutsunut huomiseksi koolle kokouksen, johon on uutistoimisto Reutersin mukaan pyydetty Länsi-Balkanin reitin maat – Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Slovenia. Kreikkaa ei ole kutsuttu.

– Olemme huolissamme, että jotkut maat toimivat yhdessä sovitun ulkopuolella. Meidän mielestämme pitäisi toimia yhdessä eikä toisia vastaan, komission tiedottaja Natasha Bertaud sanoo. 

EU-komissio käy parhaillaan kirjeenvaihtoa Itävallan kanssa. Komissiolähteen mukaan Itävalta olisi ensimmäinen EU-maa, joka rikkoo Geneven pakolaissopimusta. Pakolaissopimuksen mukaan jokaisella olla oikeus hakea turvapaikkaa.