Koe uusi yle.fi

Suositun Finnish Nightmares -sarjakuvan Matti kehittyy – sosiaalista perhosta hänestä ei kuitenkaan tule

Karoliina Korhosen luoma stereotyyppinen suomalainen Matti on kerännyt lyhyessä ajassa suuren fanijoukon Facebookissa. Nyt sarjakuvahahmon nolot tilanteet on kerätty kirjaksi. Korhosen mukaan Matilla on Norjassa paitsi ystäviä, myös kaukainen sukulainen.

kulttuuri
nukke kädessä
Jari Kovalainen / Yle

Karoliina Korhonen seisoo bussipysäkillä Matti-pehmolelu kädessä. Olemme sosiaalisessa mediassa hauskuuttaneen Finnish Nightmares -sarjakuvan alkulähteillä. Joku voi tulla liian lähelle ja alkaa jutella.

Kuopiolaislähtöinen graafinen suunnittelija sai idean Matti-hahmoonsa matkalla töihin.

– Minulle tuli pöljä ajatus, että mikä voisi olla oikein stereotyyppiselle omaa rauhaa sekä omaa ja muiden henkilökohtaista tilaa kunnioittavalle ihmiselle todella ahdistava tilanne. Piirsin sen ja laitoin parille kaverille vitsillä Facebookiin.

Matti-hahmon suosio räjähti käsiin nopeasti. Tällä hetkellä Finnish Nightmares -sivustolla on Facebookissa jo yli 120 000 tykkäystä. Aiemmin tänä vuonna Karoliina Korhonen sai sarjakuvastaan Somevaikuttaja-palkinnon Some Awardseissa.

nainen busipysäkillä nukke kädessään
- Ne, jotka tykkäävät Facebook-sivustani, huomaavat pienen Matin itsessään, sanoo Finnish Nightmaresin luoja Karoliina Korhonen.Jari Kovalainen / Yle

Suomalaisten kummallisista piirteistä huumorin kautta kertova sarjakuva on kerännyt paljon kehuja. Osa ei ole ymmärtänyt, sillä heidän mielestään kaikki eivät ole sellaisia kuin Matti.

– Se on ihan ymmärrettävää, sillä eihän me kaikki olla sellaisia.

Erityisen paljon hyvää palautetta on tullut amerikansuomalaisilta.

– Sieltä on tullut sellaista, että vihdoinkin ymmärrän, mistä nämä minun oudot tapani periytyvät, Korhonen kertoo.

Norjalaisissa paljon samaa

Matin nolot tilanteet on nyt kasattu kirjaksiSuomalaisten painajaisia – Vähäsanaista vertaistukea. Keskiviikkona julkaistavasta kirjasta on tehty myös englanninkielinen versio. Se lupaa olla toisenlainen sosiaalinen Suomi-opas.

kuvakirjan aukeama
Suomalaisille painajaismaisia sosiaalisia kohtaamisia tapahtuu usein bussipysäkillä.Jari Kovalainen / Yle

Karoliina Korhonen on lähdössä esittelemään sarjakuvaansa Norjaan, missä on julkaistu samantapaista sarjakuvaa. Kanadalainen Julien S. Bourrelle on tehnyt havaintoja norjalaisista kirjaansaThe Social Guidebook to Norway. Bourrellen sarjakuvissa esitetään pelkistettyjen piirroshahmojen kautta kuinka norjalaisten lähestyminen on hankalaa.

– Siinä on hirvittävän paljon samanlaisia elementtejä kuin Matti-sarjakuvissa. En tiennyt tästä sarjakuvasta aikaisemmin. Meillä oli tekijän kanssa puhelinkeskustelu ja saatiin nauraa, että kuinka näissä onkin paljon stereotyyppisesti samaa, Korhonen sanoo.

Matin elämä on muutakin kuin painajaisia

Karoliina Korhonen on alkanut kehittää Finnish Nightmares -sarjakuvaansa eteenpäin. Hän on luonut Matille perheen, johon kuuluvat vaimo Aino ja poika Mikko.

– Pojasta en ole vielä päässyt selvyyteen, minkälainen hän on. Aino on pitkälti samanlainen kuin Matti. He ovat kuin kaksi marjaa.

Korhonen toivoo, että Matti voisi jatkossa kertoa suomalaisesta kulttuurista myös muuten kuin painajaisten kautta. Jo nyt sarjakuvassa kerrotaan suomalaisten päiväunista. Sellaisia hetkiä ovat esimerkiksi tyhjä bussi tai kun voi saada jotain ilmaiseksi – kuten vaikka ämpärin.

– Mutta Matista ei tule koskaan sosiaalista perhosta. Siihen hän ei pysty, Korhonen nauraa.