Koe uusi yle.fi

Puolustusministeri Niinistö: Venäjän ihmissalakuljettajat ohjaavat liikenteen pohjoiseen

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä on vakava turvallisuuspoliittinen uhka, koska Venäjältä tai Venäjän kautta voisi tulla kymmeniä tuhansia tai jopa miljoonia turvapaikanhakijoita Eurooppaan. Asiasta on Niinistön mukaan päästävä ratkaisuun Venäjän johdon kanssa.

politiikka
Jussi Niinistö
Jarmo Honkanen / Yle

Lapissa Jääkäriprikaatissa Sodankylässä ja Rovaniemellä vieraillut puolustusministeri arvioi järjestäytyneen rikollisuuden suuntaava turvapaikanhakijat Venäjällä pohjoiseen.

– Se viittaa siihen, että tämä ihmissalakuljettajien toiminta on organisoitu nyt näille pohjoisille rajanylityspaikoille Sallaan ja Raja-Jooseppiin syistä joita en tiedä, mutta syistä jotka Venäjän viranomaiset tietävät.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan näyttää siltä, että Venäjän rajaviranomainen FSB ei päästä turvapaikanhakijoita etelämmäs Suomen rajapisteille, koska sieltä on tullut vain muutama. Pohjoisesta tulijoiden määrä on ollut pari-kolmekymmentä päivässä ja tämän vuoden aikana yhteismäärä on tuhannen pinnassa.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö kasvaa Lapissa

Sodankylän Jääkäriprikaati ja Ruotsin Lapissa oleva Norrbottenin Rykmentti ovat harjoitelleet tiiviimmin yhdessä vuodesta 2014 Rovajärvellä ja Bodenissa. Jääkäriprikaatin komentajan Antti Lehtisalon mukaan Ruotsin ja Suomen yhteisharjoittelun tavoitteena on yhteensopivuuden ja taistelutekniikoiden hiominen.

Ensi syksynä Lapissa järjestetään 2 000 reserviläisen harjoitus Lappi 16. Syksyllä nähdään myös Ruotsin puolustusvoimien osasto harjoituksissa Lapissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö arvioi lehdistötilaisuudessa Rovaniemen varuskunnassa, että tulevaisuuden näkökulmasta ei voida sulkea pois Suomen ja Ruotsin valtiosopimusta puolustusliitosta.