1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kansliapäällikkö vastaa: Miksei työ- ja elinkeinoministeriö tehnyt yhtään esitystä kuntien tehtävien vähentämiseksi?

Valtiovarainministeriö pyysi vuoden loppuun mennessä eri ministeriöistä esityksiä, miten kuntien lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita voitaisiin karsia. Tavoitteena oli miljardin euron säästöt. TEM:n laskennallinen osuus kakusta oli 16 miljoonaa euroa.

politiikka
Kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.TEM

Kansliapäällikkö Jari Gustafsson, miten on mahdollista, että TEM ei tehnyt yhtään esitystä?

Kysymys ei ole siitä, että olisimme kiertäneet säästövelvoitetta

Jari Gustafsson, kansliapäällikkö

– Suurin osa meidän tehtävistä, joissa on myös kunnallista rahoitusta, tulevat harkittavaksi alue- ja maakuntahallintouudistuksessa. Tulemme siinä yhteydessä katsomaan maahanmuuttajien kotouttamiseen, työvoimapalveluihin ja alueiden kehittämiseen liittyvät tehtävät. Tässä prosessissa on ollut vähän asioita, jotka ovat koskettaneet meitä. Siitä tuo nolla johtuu.

Ministeriössä on runsaat 500 työntekijää, eikö yhtään ideaa tullut?

*– *Ei ole kysymys ideoista vaan kysymys on siitä, että tässä kohtaa on katsottu asioita vähän eri tavalla. Asiat, jotka koskettavat ennen kaikkea meitä, ratkaistaan aluehallintouudistuksen yhteydessä. Kysymys ei ole lainkaan siitä, että olisimme kiertäneet säästövelvoitetta.

Miltä tämä näyttää teidän mielestänne?

– Ei tämä näytä yhtään miltään, koska nämä meidän asiat katsotaan toisessa prosessissa. Jos nyt yrität kysyä mitä jää, niin meillä on talous- ja velkaneuvontaan sekä kuluttajaturvallisuusvalvontaan liittyviä kysymyksiä. Molemmat ovat rahoituksellisesti pieniä ja [näiden] valtiollistaminen on joko käynnissä tai toteutettu. Niistäkään ei voi silloin säästää.

Julkisen talouden saaminen tasapainoon on yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista, mitä tämä kertoo teidän sitoutumisestanne tähän tavoitteeseen?

– Ei mitään. Kysymys on väärä, koska oikea kysymys ja vastaus kysymykseen, jota et esitä, on, että nämä ratkaistaan maakuntauudistuksessa, jota tehdään koko ajan. Meidän isot menoluokat, jotka koskevat kuntien tehtäviä ja rahoitusta, kuuluvat siihen prosessiin.

Miksi teille on laskettu oma osuus tässä yhteydessä, jos teiltä ei odotettukaan mitään?

– Sitä pitää kysyä valtiovarainministeriöstä.

Miten vakavasti te otitte tämän tehtävän?

– Otamme kaikki asiat vakavasti. Tulkinta ettemme olisi ottaneet tätä vakavasti, on täysin väärä.

Lue seuraavaksi