Venäjällä miehillä on oma juhlapäivänsä

Isänmaan puolustajien päivä on täynnä miehistä ja sotilaallista uhoa. Sen osan juhlinnasta voi kuitenkin jättää vähemmälle huomiolle ja keskittyä esimerkiksi siihen, että miesten rooli perheissä on muuttunut, Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kirjoittaa.

Yle maailmalla: Moskova
Uutisvideot: Venäjällä juhlittiin miestenpäivää ulkoillen
Uutisvideot: Venäjällä juhlittiin miestenpäivää ulkoillen

Nainen kääntyi ympäri ruokakaupan jonossa maanantai-iltana ja pyysi minua pitämään hänelle paikka varattuna sen aikaa, kun hän hakisi vielä yhden ostoksen. Hetken päästä hän tuli takaisin ja näytti suklaarasiaa.

Privet! Kerstin Kronvall
Yle

– Ajattelin ensin, etten ostakaan hänelle suklaata, mutta muutin mieleni, nainen sanoi hymyillen.

Venäjän kielessä on eri prepositio miehelle ja naiselle. Tiesin siis, että nainen osti suklaata oli lahjaksi jollekin miehelle. Ja tiesin myös miksi, olihan isänmaan puolustajien päivän aatto. Kaupassa kohtaamani nainen ei ollut ainut lahjaostoksille lähtenyt.

ihmisiä kävelyllä ja rivistö myyntikokjuja
Kerstin Kronvall / Yle

On ollut mielenkiintoista huomata, miten entisestä Neuvostoliiton armeijan ja sotalaivaston päivästä tuli ensin isänmaan puolustajien päivä ja lopuksi käytännössä kaikkien miesten päivä. Enää ei siis tarvitse kantaa univormua saadakseen onnitteluja.

Tänä vuonna juhlapäivä sattui tiistaille, joten myös maanantaista tuli yleinen vapaapäivä. Töitä piti teoriassa tehdä lauantaina, mutta moni piti vapaata silloinkin. Viikonlopusta tuli siis pitkä.

Pitkät vapaat näkyivät Moskovassa muun muassa liikenteessä, autoja oli vain vähän liikkeellä.

satukulkue ihmisjoukon keskellä
Kerstin Kronvall / Yle

Kaupungin puistoissa vapaat näkyivätlasten iloisissa ilmeissä ja kuuluivat heidän naurussaan. Juhlapäivän kunniaksi kaikissa isoissa puistoissa oli toimintaa.

Itse kävin katsomassa kelkkarallia Sokolnikin puistossa. Siellä järjestettiin nyt neljännen kerran kilpailu, jossa joukkueet kisasivat mielikuvituksellisilla kelkoilla. Valmisteluja oli hauska katsella. Itse kilpailu oli ohi hetkessä, mutta kelkkoja rakennettiin koko aamupäivän.

Puistossa tapahtui paljon muutakin. Oli lastensa kanssa leikkiviä isiä, koiranäyttelyä, hiihtäjiä ja miehiä lumitöissä. Tunnelma oli leppoisa ja vapautunut.

kaksi vanhaa parrakasta miestä istuu puistonpenkillä
Kerstin Kronvall / Yle

Moskovan keskustassa kommunistipuolueellaoli pieni mielenosoitus. Paikalla oli enimmäkseen vanhempaa väkeä, heille kommunistipuolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov lupasi palauttaa Neuvostoliiton. Mielenosoitusta oli valvomassa satoja poliiseja, heillekin tämä oli työpäivä.

Isänmaan puolustajien päivään liittyy paljon miehistä ja sotilaallista uhoa sekä yksityisellä että valtiollisella tasolla. Sen osan juhlinnasta voi halutessaan jättää vähemmälle huomiolle ja keskittyä esimerkiksi siihen, että miesten rooli perheissä on muuttunut.

Vielä kymmenen vuotta sitten lapsia hoitavat miehet olivat epätavallisia. Nykyisin useimmat nuoret venäläisisät ovat varsin taitavia vaipanvaihtajia ja vaununtyöntäjiä.

Hyvää miestenpäivää!