Alaikäiset turvapaikanhakijat saavat olla rauhassa Huittisissa

Keskustelu alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen ympärillä on rauhoittunut talven aikana Huittisissa. Yksikönjohtaja Päivi Sihvonen sanoo, että vastaanottokeskuksessa on kiinnitetty huomiota siihen, että 16-17-vuotiailla pojilla on koko ajan tekemistä.

turvapaikanhakijat
Nuoret turvapaikanhakijat pelaavat koronaa yhdistetyssa ruokalassa ja vapaa-ajan huoneesa.
Nuoret turvapaikanhakijat pelaavat koronaa yhdistetyssa ruokalassa ja vapaa-ajan huoneesa.Joona Haarala / Yle

Lähellä Huittisten keskustaa sijaitsee talo, johon on sijoitettu 16-17-vuotiaita turvapaikanhakijoita pääasiassa Afganistanista, Irakista ja Bangladeshista. Tänään on vapaapäivä koulusta talviloman takia.

Afganistanista kotoisin oleva 16-vuotias Najibullah Ahmadi kertoo, että päivät soljuvat urheillessa.

– Pelaamme jalkapalloa ja katsomme televisiota. Minä haluan aikuisena ammattijalkapalloijaksi, Ahmadi kertoo.

Valitukset vähentyneet

Keskuksen perustaminen syksyllä aiheutti paikkakuntalaisissa osittaista vastarintaa, kun kaupungin kaduilla alkoi pyöriä tuntemattomia kasvoja. Yksikönjohtaja Päivi Sihvonen sanoo, että vastaanottokeskuksessa on kiinnitetty huomiota siihen, että teini-ikäisillä pojilla on koko ajan tekemistä. Valitukset ovatkin vähentyneet reilusti.

– Kyllä minun täytyy kiittää huittislaisia, että he ovat meidät vastaan todella hienosti. Toki he olivat uteliaita alussa, mutta kaupunki ja kaupunkilaiset ovat ottaneet meidät hienosti vastaan.

Samat säännöt koskevat heitäkin: ei heille tarvitse myydä

Syksyllä valitukset koskettivat enimmäkseen sitä, että nuoret tuijottivat liikaa. Lisäksi paikallisista kaupoista saatettiin soittaa. Nyt nuorten kanssa on keskusteltu paljon suomalaisista tavoista.

– Onhan me saatu joitain soittoja, kun oli eri näköisiä ihmisiä katukuvassa, mitä on yleensä totuttu ja helposti soitettiin meille, kun he yrittivät ostaa tupakkaa kioskista tai kaupasta. Samat säännöt koskevat heitäkin: ei heille tarvitse myydä, Sihvonen muistuttaa.

Nukkumaan yhdeksän jälkeen

Huittisten alaikäisten vastaanottokeskus on niin sanottu tuetun asumisen keskus. Se tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijat saavat ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Nuoret saavat vapaasti tulla ja mennä, mutta huoneessa pitäisio ollla kello 21.30

– Toivomme tietenkin, että nuoret kertovat, missä ovat. He ovat kuitenkin alaikäisiä, yksikönjohtaja Päivi Sihvonen muistuttaa.

Najibullah Ahmadi kertoo, että hän on nauttinut Suomen talvesta. Elämää leimaa kuitenkin odottelu: yksikään syksyllä tullut nuori ei ole päässyt Maahanmuuttoviraston puhutteluun.

– Myös traumaattiset kokemukset alkavat joillakin tulla joidenkin uniin, Päivi Sihvonen jatkaa.

Luonnollisesti nuorten keskuudessa myös tunteet leimahtavat välillä.

– Välillä tappeluita eri kansallisuuksien ja uskontojen välillä, mutta niihin en osallistu, Najibullah Ahmadi sanoo.