1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilälle USA ei ykköskumppani: Nyt tiivistämme puolustusta Ruotsin kanssa

Kokoomusjohtaja Alexander Stubb kirjoitti blogissaan, että USA on Suomen tärkein kahdenvälinen puolustuskumppani. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korostaa uutta Ruotsi-yhteistyötä ja kieltäytyy laittamasta kumppaneita tärkeysjärjestykseen.

Juha Sipilä

Amerikkalaisten hävittäjien harjoitus Itä-Suomessa ja panssarien rantautuminen Hankoon on hämmästyttänyt monia suomalaisia ja arveluttanut varsinkin vasemmisto-oppositiota.

Nykyministerien mielestä kyse on vain normaalista harjoitustoiminnasta, mihin ei liity mitään hämmästeltävää.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus jatkaa aiempien hallitusten linjaa, jonka mukaan Suomi vahvistaa trans-atlanttista yhteistyötä. Selkokielellä se tarjoittaa entistä tiivimpää yhteistyötä USA:n kanssa.

Kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltojen olevan puolustuskysymyksissä Suomen tärkein kahdenvälinen yhteistyökumppani.

Siitä pääministeri Juha Sipilä kuitenkin irtisanoutuu ja korostaa yhä tiiviimpää yhteistyötä Ruotsin kanssa.  

– Kyllä puolustusasioissa haetaan nyt Ruotsin kanssa syvempää yhteistyötä ja Ruotsista varmasti tulee tärkeä kumppani.

Te ette sanoisi että Yhdysvallat on tärkein kumppani?

– En lähde pistämään prioriteettijärjestykseen. Ruotsin kanssa nyt erityisesti syvennetään yhteistyötä ja se tullaan varmasti näkemään myös harjoitustoiminnassa, Sipilä sanoi ennen istunnon alkua eduskunnassa.

Amerikkalaishävittäjät ovat tulossa harjoittelemaan toukokuussa Karjalan lennostoon Rissalaan. Kesäkuussa puolestaan osa Yhdysvaltojen johtamasta, suuresta sotaharjoituksesta järjestetään Hankoniemellä.

Muutettu 23.2. klo 18.45: Kyseessä ei ollut Ilta-Sanomien haastattelu kuten jutussa aiemmin luki vaan Stubbin maanantainen blogikirjoitus.