Obama: Guantanamon vankileiri vaarantaa USA:n turvallisuuden ja arvovallan

Puolustusministeriö on antanut kongressille suunnitelman leirin sulkemiseksi.

Ulkomaat
Yhdysvaltain lippu liehuu Guantanamon piikkilanka-aidan takana.
Yhdysvaltain lippu liehuu Guantanamon piikkilanka-aidan takana. Mike Brown / EPA

Guantanamo Bayssa Kuuban saarella sijaitseva Yhdysvaltain vankileiri on vaaraksi maan kansalliselle turvallisuudelle ja arvovallalle, sanoo presidentti Barack Obama.

Hänen mukaansa on jo kauan myönnetty yleisesti, että Guantanamon vankileiri on suljettava, vaikka kongressi on ollut asiassa poikkiteloin. Leiri toimii propagandavalttina uusia terroristeja värvääville ja syö Yhdysvaltain sotilasbudjettia, hän sanoi.

Leirin ylläpito maksaa miltei 415 miljoonaa euroa vuodessa. Puolustusministeriön laskelman mukaan summa putoaisi alle puoleen, jos leiri olisi Yhdysvaltain maaperällä.

13 vankilavaihtoehtoa

Puolustusministeriö antoi kongressille tiistaina suunnitelman Guantanamon sulkemiseksi ja leirillä yhä olevien 91 vangin siirtämiseksi muualle.

35:sta on jo päätetty, että heidät voidaan siirtää, kunhan löytyy maa, joka ottaa heidät vastaan. Muiden vankien siirtomahdollisuuksien tutkintaa vauhditetaan, ja uusista sijoituspaikoista sovitaan yhdessä kongressin kanssa, Obama sanoi.

Puolustusministeriön kerrotaan päätyneen 13 vankilavaihtoehtoon.

Obaman mukaan terrorismiepäiltyjen oikeudenkäynnit Guantanamon kaltaisessa laitoksessa eivät saa olla esikuvana tulevaisuuden toimille. Vahvat ja koetellut liittovaltion tuomioistuimet pystyvät hoitamaan tämän työn, Obama sanoi ja lisäsi, ettei halua jättää Guantanamoa perinnöksi seuraajalleen.

Lähteet: Reuters, AP