Pikaruoka palaa juurilleen – Käsin tehty lähiruoka ei maistu mätöltä

Suomalainen katuruokakulttuuri on lähtenyt liikkeelle perinteisistä nakkikioskeista eli snägäreistä. Nyt katu- ja pikaruokakulttuuri etsii uusia tuulia perinteistä. Yksikertaiset läheltä tuotetut raaka-aineet ovat päivän sana.

Kotimaa
Ruokabloggaaja Jani Kinnunen ottaa valokuvan ruoka-annoksesta
Kai Pohjanen / Yle

Sivumakuja -ruokablogia (siirryt toiseen palveluun) ylläpitävä Jani Kinnunen näkee, että viimeisen parin vuoden aikana katuruokakulttuuri on edennyt Suomessa harppauksin ja hän odottaa sen lyövän lähiaikoina suuresti läpi.

– Toivon, että tämä kehitys ajaisi suurten pikaruokaketjujen ohi ja myös laatua alettaisiin arvostamaan, Jani Kinnunen pohtii.

Käsityönä valmistettu artesaanipikaruoka tekee tuloaan

Hänen mielestään Suomessa eletään tällä hetkellä artesaanipikaruoan tulemisen aikaa. Uudenlainen pikaruokakulttuuri on paljolti paluuta vanhoille juurille, jossa yksinkertaisilla raaka-aineilla pyritään valmistamaan mahdollisimman hyvää ja laadukasta ruokaa.

– Juuri näistä elementeistähän katuruokakulttuuri on ammoisista ajoista lähtien saanut syntynsä, Kinnunen painottaa.

Artesaanipikaruoan syöjän tulisi Kinnusen mielestä nähdä ja maistaa, mistä syötävä koostuu. Tampereelta ruokablogisti löytää pari nämä mitat täyttävää hampurilaisravintolaa, joista toinen on hiljattain kauppahalliin avautunut Ohana Grille -niminen grilli ja toinen Suomen vanhimman McDonalds-ravintolan tilalle tullut Friends & Brgrs -hampurilaisketju.

– Nämä kaksi ovat vain suunnannäyttäjiä ja vastaavia tulee Tampereellekin lisää lähiaikoina, Kinnunen uskoo.

Katuruoka on muutakin kuin energiantäyttöä

Kinnunen tietää, mistä puhuu. Hän ollut kolme kesää töissä grillillä ja neljä kesää pikaruokaravintolassa. Uudenlaisiin pikaruokapaikkoihin verrattuna grillien ja suurten ketjujen ruoat maistuvat blogistin mielestä mätöltä, kun taas uudenajan katuruokapaikoissa näkyy ja maistuu käsityö.

Katuruoan tulisi olla muutakin kuin energiavarastojen täyttöä.

Jani Kinnunen

Niissä pihvit, sämpylät ja ranskalaiset ovat paikan päällä valmistettuja, mutta suurimmat erot artesaanipikaruokapaikkojen eduksi hän löytää ainesten tuoreudessa ja läheisyydessä sekä einesten vähäisessä käytössä.

Kinnusen mielestä ihmiset eivät tänä päivänä ehkä ajattele riittävästi ruoan makua vaan pikaruoka tempaistaan kohti vatsalaukkua puolijuosten.

– Katuruoan tulisi olla muutakin kuin energiavarastojen täyttöä ja tähän uudenlaiset ruokapaikat tuovat oman mausteensa, iloitsee Jani Kinnunen.

Friends & Brgrs -hampurilaisketjun hampurilaisateria
Kai Pohjanen / Yle