1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Älypuhelimia, virtuaalitodellisuuslaseja ja salauslaitteita – nämä herättävät huomiota Barcelonan mobiilimessuilla

Barcelonan Mobile World Congress pursuaa tuotejulkistuksia. Joukossa on mukana niin älylaseja, salauspuhelimia kuin perinteisiä älypuhelimia ja tablettajakin. Ylen taloustoimitus valitsi kymmenen mielenkiintoisinta lattiatason uutuutta.

talous
Barcelonan Mobiilimessut. Mobile World Congress 2016.

1

LG: G5-älypuhelin

Eteläkorealainen tietotekniikkayhtiö LG julkisti uuden lippulaivatuotteensa. Yhtiö kulkee mallillaan eri suuntaan kuin muut valmistajat. Kuluttaja voi vaihtaa puhelimeensa akun ja parantaa irrotettavilla osilla puhelimen eri toimintoja kuten äänenlaatua tai kuvausmahdollisuuksia. LG julkaisi myös virtuaalilasit ja lennokin, jota voi ohjata älypuhelimella.

LG G5
Jaani Lampinen / Yle

2

Huawei: MateBook-tabletti

Kiinalainen tietotekniikkayhtiö Huawei julkisti Barcelonassa uuden taulutietokoneen, johon saa yhdistettyä näppäimistön. Uudella tuotteellaan Huawei pyrkii kampeamaan Micorosoftin ja Applen kevyitä koneita pois jalustaltaan. Huawei julkaisi myös laitteeseen yhteensopivan kynän. Halvin malli koneesta maksaa 799 euroa, näppäimistö 149 euroa ja kynä 69 euroa.

Huawei Matebook.
Jaani Lampinen / Yle

3

Samsung: Galaxy S7 -älypuhelin

Eteläkorealainen Samsung oli toinen aasialaisyhtiö, joka julkaisi Espanjassa uuden lippulaivatuotteensa. Jotkut sanoivat Galaxy S7 –älypuhelinta edeltäjänsä kopioksi, toiset kehuivat sen ominaisuuksia. Messuilla suurempi tungos kerääntyi kuitenkin LG:n uutuusmalli G5:n ympärille. LG:n malli edusti jotakin uutta.

Samsung GalaxyS7.
Jaani Lampinen / Yle

4

ZTE: Pro Plus kannettava projektori

Kiinalainen tietotekniikkayhtiö ZTE esitteli Barcelonassa kannettavan projektorinsa. Yhtiö nimittää sitä älykkääksi, sillä sen avulla onnistuu muun muassa musiikinkuuntelu ja selailu netissä. Projektorissa onkin oma kosketusnäyttö, jonka avulla kaikki toiminnot onnistuvat. Laite muistuttaa paljolti tablettia.

ZTE SPRO PLUS kannettava projektori.
Jaani Lampinen / Yle

5

XXLSec: Privecall-salauspuhelin

Suomalaisyritys XXLSec lanseerasi Barcelonassa uuden salauspuhelimensa. Laitteella käyttäjä varmistaa sen, ettei hänen puheluitaan kuunnella. Yhtiön mukaan laitetta tarjotaan ensisijaisesti ministereille, yritysjohtajille ja korkeille virkamiehille. Yhtiö on neuvotellut suurista kaupoista, mutta niistä ei vielä hiiskuta.

XXLSec Privecall -salauspuhelin.
Jaani Lampinen / Yle

6

Epson: Moverio BT-300 -älylasit

Japanilaisyhtiö Epson esitteli Barcelonassa uusimman mallinsa älylaseistaan. Älylasit heijastelevat katsojan näkökenttään digitaalista informaatiota esimerkiksi edessä olevasta maastosta. Epson toi uuteen malliinsa teknisiä edistysaskelia, joiden ansiosta informaatio näkyy selvemmin edessäsi. Lasit ovat myös edeltäjiään kevyemmät.

Epson Moverio älylasit.
Jaani Lampinen / Yle

7

Intex: Aqua Fish -älypuhelin

Suomalaisittain suuren intialaisen tietotekniikayhtiö Intexin uusin älypuhelin Aqua Fish on mielenkiintoinen tuote. Puhelinta pyörittää suomalaisyhtiö Jollan Sailfish –käyttöjärjestelmä. Tämä on ensimmäinen kerta suomalaisyhtiön historiassa, kun sen käyttöjärjestelmä on toisen yhtiön laitteessa. Keskiviikkona Jolla pitää Barcelonassa tiedotustilaisuuden, jossa samankaltaisia uutisia voidaan kuulla lisää.

Intex Aqua Fish älypuhelin.
Jaani Lampinen / Yle

8

HTC: Vive-virtuaalitodellisuuslasit

HTC esitteli viime vuonna ensimmäistä kertaa Barcelonassa virtuaalitodellisuuslasinsa. Tällä kertaa lasit saivat eteensä hintalapun, noin 730 euroa. Yhtiö kertoi myös, että virtuaalilasit voi yhdistää bluetooth-yhteydellä puhelimeen. Pelaamista ei tarvitse jatkossa lopettaa puhelun aikana. Varsinainen myynti alkaa huhtikuussa.

HTC VIVE.
Jaani Lampinen / Yle

9

Doro: 8030-älypuhelin

Myös ikäihmisille suunnattuihin puhelimiin erikoistunut ruotsalaisyhtiö Doro julkaisi uuden mallinsa Barcelonassa. Kaikki puhelimessa on muotoiltu sopimaan kuluttajille, joita älypuhelimien käyttö jännittää. Dorossakin on huomattu tutkimuslaitosten ennuste, jonka mukaan näppäinpuhelimet lähes katoavat maailmasta muutaman vuoden sisällä. Siksi yhtiö valmistaa näppäinpuhelimien lisäksi nyt älypuhelimia.

DORO 8030.
Jaani Lampinen / Yle

10

F-Secure: Sense-tietoturvareititin

Suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure esitteli Barcelonassa tuoretta laitettaan: Sense-tietoturvareititintä. Reitittimen ideana on turvata kaikki kodin laitteet, jotka ovat yhdistettynä nettiin. Kodin tietoliikenne meneekin reitittimen läpi. Laite julkistettiin alun perin kasvuyritystapahtuma Slushissa.

F-Secure SENSE-tietoturvareititin.
Jaani Lampinen / Yle
Lue seuraavaksi