Koe uusi yle.fi

Thatcherin ihailijat kaavailevat rautarouvalle 76-metristä muistomerkkiä – korkeampi kuin Vapaudenpatsas

Raudasta – totta kai – tehty patsas seisoisi marmorijalustalla kaksi kertaa niin korkeana kuin Vapaudenpatsas ilman soihtua, haaveilevat Kentin yliopiston konservatiiviopiskelijat.

kulttuuri
Margaret Thatcherin kasvokuva.
Vuonna 2000 otetussa valokuvassa entinen pääministeri Margaret Thatcher kuuntelee puhujaa konservatiivipuolueen puoluekokouksessa.Gerry Penny / EPA

Joukko brittiläisen Kentin yliopiston opiskelijoita haluaa pystyttää entiselle pääministerille Margaret Thatcherille patsaan, jolla olisi korkeutta 250 jalkaa eli runsaat 76 metriä. Alleen Thatcher saisi 15-metrisen marmorijalustan.

– Tämä ei ole vitsi. Teemme ehdotuksemme tosi mielellä, vakuuttaa konservatiiviopiskelijoiden järjestön KUCA:n johtaja ja patsasprojektin moottori Emilio Kyprianou yhdysvaltalaisen tv-kanavan NBC (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa.

Purjevene ohittaa Vapaudenpatsaan
Ilman soihtua mitattuna Vapaudenpatsas ulottuisi Thatcheria vyötäröön. John M. Mabanglo / EPA

Rautarouvan kunniaksi patsas tehtäisiin lähes kokonaan raudasta, kentiläisopiskelijat visioivat. Thatcherin kuuluisa käsilaukku kuitenkin muotoiltaisiin pronssista, jotta se hohtelisi auringonvalossa.

Kustannukset kokoon joukkorahoituksella

KUCA laskee, että kustannukset olisivat noin 380 miljoonaa euroa. Summa toivotaan saatavan kokoon joukkorahoituksella, jos hankkeelle saadaan kannatusta ja lupa.

Yliopiston kampukselle Canterburyyn kaavailtu patsas, 46 kertaa luonnollisen kokoinen Thatcher, kohoaisi kaksi kertaa niin korkealle kuin New Yorkin Vapaudenpatsas ilman soihtua mitattuna.

Kyprianou myöntää, että patsaan koosta voidaan joutua tinkimään. Hänen mukaansa 90 jalkaa – 27,5 metriä – olisi vielä mojova mitta.

Pääministerinä vuosina 1979–1990 toiminut Thatcher on yksi brittejä voimakkaimmin jakaneita poliitikkoja, ja mielipide-erot hänestä ovat edelleen suuret. Thatcher kuoli vuonna 2013.

Lisää patsashankkeesta on luettavissa Kent Online (siirryt toiseen palveluun) -uutissivustolta, ja KUCA:n Facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivulla käydään aiheesta keskustelua.