Sykeanalyysi paljastaa liikarasituksen työelämässä – mittauksilla sairauspoissaolot on saatu vähenemään

Sydämen sykevälimittaamiseen perustuvasta teknologiasta on saatu hyviä kokemuksia työhyvinvoinnin edistämisessä. Alunperin huippu-urheilijoiden valmennuksessa käytetty menetelmä auttaa stressin hallinnassa niin että ylikuormitusta ei pääse syntymään. Jyväskyläläisen yrityksen kehittämällä menetelmällä myös sairauspoissaolot on saatu tippumaan.

talous
Kolmen päivän sykeanalyysi kertoo paljon ihenkilön fysiologiasta.
Kolmen päivän sykeanalyysi kertoo paljon ihenkilön fysiologiasta.Tenho Tornberg / Yle

Kolmen vuorokauden sykevälimittaus tehdään kiinnittämällä mittausantura ihoon kiinni paidan alle. Tuloksista voidaan analysoida työntekijän hyvinvointia ja parantaa suorituskykyä.

Se kertoo meille paljon ihmisen fysiologiasta.

Tiina Hoffman

– Mittalaite tunnistaa jokaisen sydämen lyönnin ja me mitataan sydämenlyöntien välisiä aikoja millisekunneissa ja siitä analysoidaan sykevälivaihtelua. Miten paljon aika lyöntien välillä vaihtelee lyönnistä toiseen. Se kertoo meille paljon ihmisen fysiologiasta, kertoo hyvinvointiasiantuntija Tiina Hoffman Firstbeat Oy:stä.

Mittaukset antavat tietoa muun muassa stressi- ja palautumisreaktioista esimerkiksi unen, päivän tai liikunnan aikana.

– Ennaltaehkäisevä euro on 5-10 kertaa tehokkaampi kuin hoitava euro. Mittauksilla on saatu aikaan esimerkiksi sairauspoissaoloissa Salon kaupungissa 30 prosentin tiputus ja monissa pienemmissä yrityksissä myös, kertoo Firstbeatin liiketoimintajohtaja Juho Tuppurainen.

Huippu-urheilussa ja työssä samanlaista kuormitusta

Firsbeatin sykevälimittaus perustuu havaintoon, että huippu-urheilijan ylikunnolla ja työssä itsensä väsyttäneellä tavallisella ihmisellä fysiologinen tila on samanlainen.

– Löydettiin yhteneväisyyksiä ja haluttiin työelämän tarpeisiin kehittää tapa, jolla voidaan varmistaa onko stressi ja tekeminen hallinnassa, jotta ylikuormitusta ei pääse syntymään.

Ennen kaikkea puutteellista palautumista unen aikana.

Juho Tuppurainen

Työelämän ylikunnoksi Juho Tuppurainen kuvaa puutteellista palautumista eli sitä, että kokonaiskuormitus nousee liian suureksi.

– Se voi olla työstreissiä, elämäntapavalintoja ja ennen kaikkea puutteellista palautumista unen aikana.

Palautuminen tarkoittaa elintoimintojen rauhoittumista, jolloin syke laskee ja sykevälivaihtelu kasvaa.

– Toiminnat hidastuu eli kierrokset laskee päivän kiireestä ja tekemisestä. Palautuminen on erittäin olennainen asia kokonaisjaksamisen kannalta, sanoo Tiina Hoffman.

Palautumista haittaa kaksi pääsyytä

Lähes kaikilla päiviä tai viikkoja, jolloin kiirettä ja tekemistä on normaalia enemmän. Ihminen selviää jonkin aikaailman hyvää palautumista, muttei kauan.

Alkoholin käyttö näkyy erittäin selvästi siinä, että unen laatu kärsii.

Tiina Hoffman

– Jos stressireaktiot jyllää päivällä ja yölläkin eli elimistö ei rauhoitu ja syke ei laske, niin pidemmän päälle tulee sairastumista, uupumista, väsymistä. Yksinkertaisesti ei jaksa ilman välillä olevia rauhallisia vaiheita, kiteyttää Hoffman.

Jos kolmen päivän mittaustulokset osoittavat unen aikana huonoa tai viivästynyttä palautumista, niin taustalla on yleensä kaksi tyypillisintä syytä.

– Kova liikunta lähellä nukkumaanmenoaikaa ja toisena alkoholin käyttö näkyy erittäin selvästi siinä, että unen laatu kärsii, listaa Hoffman.

Juho Tuppurainen ja Tiina Hoffman työskentelevät kasvuyrityksessä.
Juho Tuppurainen ja Tiina Hoffman työskentelevät kasvuyrityksessä.Tenho Tornberg / Yle

Kansainvälisille markkinoille

Firstbeat Oy on perustettu vuonna 2002. Ensimmäinen yhtiön teknologiaa sisältävä tuote oli vuonna 2004 julkaistu Suunnon sykemittari. Tällä hetkellä yhtiö työllistää 60 henkilöä ja sen teknologiaa sisältäviä kuluttajatuotteita on markkinoilla jo kymmeniä useilta eri valmistajilta.

Firstbeat hakee voimakasta kasvua ja on päässyt yhteistyöhön suurten kansainvälisten yritysten kanssa.

– On ainutlaatuista että Sony, Microsoft, Samsung ja Garminkin haluavat käydä Jyväskylässä hankkimassa älyä heidän laitteidensa sisälle, myhäilee Tuppurainen.