Koe uusi yle.fi

Pohjoismaiden Michelin-opas julki keskiviikkona – Suomessa tähtiravintoloita vain Helsingissä

Helsingistä löytyy tällä hetkellä neljä Michelin-tähden ravintolaa. Muualla Suomessa niitä ei ole.

Kotimaa
ravintola chef sommelier
Fonecta

Rengasvalmistaja Michelin julkistaa vuoden 2016 pohjoismaisen ravintolaoppaansa keskiviikkona puolilta päivin. Samalla selviää, mitkä ravintolat saavat haluttua tunnustusta Michelin-tähtien myötä.

Pelkkiin Pohjoismaihin keskittyvä opas julkaistiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Oppaat tulevat myyntiin perjantaina.

Viime vuonna Suomesta ylsi oppaaseen viisi ravintolaa, jotka kaikki sijaitsevat Helsingissä: Demo, Olo, Ask, Luomo ja Chef & Sommelier. Kaikki ravintolat ovat yhden tähden ravintoloita. Parhaimmillaan ravintola voi saada kolme tähteä. Ravintoloista Luomo on jo lopettanut toimintansa.

Kulinaristien ohjekirjaa on julkaistu jo vuodesta 1900. Ensimmäisiä oppaita jaettiin ilmaiseksi kaikille auton ostaneille.

Levikki ei tosin ollut kovin laaja, koska Michelinin kotimaassa Ranskassa oli tuolloin yhteensä 3 000 autoa, joista 95 prosenttia löytyi Pariisista.

Michelinin kotisivujen mukaan oppaan tarkoitus oli alun perin saada kansa autoilemaan ravintoloiden perässä, jotta renkaat kuluisivat ja autoilijat joutuisivat ostamaan uudet.

Toinen syy oli kasvattaa kiinnostusta autoihin. Kun useampi ihminen ostaa auton, myös rengaskauppa kasvaa, yhtiössä järkeiltiin.

Juttua korjattu klo 11:01: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, Michelin-tähden sai viime vuonna viisi ravintolaa Helsingissä. Niistä yksi on lopettanut toimintansa.