Koe uusi yle.fi

Ihmisoikeustuomioistuin: Venäjän pitää maksaa oppositiojohtaja Navalnyille korvauksia väärästä tuomiosta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi Venäjän maksamaan Navalnyille yhteensä 56 000 euroa. Venäjä sääti viime vuonna lain, jonka mukaan EIT:n päätökset voi jättää huomiotta, jos ne ovat Venäjän perustuslain vastaisia.

Ulkomaat
Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi.Maxim Shipenkov / EPA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan Venäjän on maksettava oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille korvauksia väärästä tuomiosta.

Oikeus katsoi, että Navalnyin vuonna 2013 saama kavallustuomio perustui "mielivaltaiseen laintulkintaan". EIT määräsi Venäjän maksamaan Navalnyille 8 000 euroa korvauksia ja 48 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Venäläisoikeuden mukaan Navalnyi oli kavaltanut noin 400 000 euroa valtio-omisteiselta puutavarayhtiöltä toimiessaan Kirovin kuvernöörin neuvonantajana. Hän sai ensin viiden vuoden vankeustuomion, joka muutettiin 3,5 vuoden ehdolliseksi vankeudeksi.

EIT toteaa päätöksessään (siirryt toiseen palveluun), että teot, joista Navalnyi tuomittiin, olivat normaalia liiketoimintaa. Navalnyi on yksi presidentti Vladimir Putinin äänekkäimmistä arvostelijoista.

Venäjällä on kolme kuukautta aikaa pyytää EIT:ltä asian uutta käsittelyä, mutta sitä ei välttämättä myönnetä.

Venäjä sääti viime vuonna lain, jonka mukaan se voi noudattaa EIT:n päätöksiä valikoivasti. Jos Venäjän perustuslakituomioistuin pitää jotakin päätöstä perustuslain vastaisena, sitä ei tarvitse noudattaa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset