Autojen turvatyynyjen kohtalokkaan vian syy selvisi

Kymmeniä tuhansia autoja on jouduttu kutsumaan korjauksiin eri maissa japanilaisyhtiö Takatan turvatyynyjen vian takia. Nyt syy turvatyynyjen vaarallisiin laukeamisiin on saatu selville.

Ulkomaat
Takata -yhtiön kyltti
Franck Robichon / EPA

Tutkijat ovat selvittäneet syyt japanilaisyhtiö Takatan turvatyynyjen kohtalokkaaseen vikaan. Takatan turvatyynyjen sanotaan aiheuttaneen kymmenen ihmisen kuoleman ja yli sadan ihmisen loukkaantumisen.

Takatan turvatyynyt voivat laueta liian voimakkaasti, jolloin niistä voi sinkoutua metalliosia auton matkustajien ja kuljettajan päälle.

Selvityksen mukaan turvatyynyissä käytetty ammoniumnitraatti voi kosteudelle ja korkeille lämpötiloille altistuessaan räväyttää tyynyn auki yllättäen ja liian voimakkaasti. Tutkijoiden mukaan kaikkien Takatan turvatyynyjen suunnittelussa ja tuotannossa ei ole huomioitu kosteutta, vaan niistä puuttuu kosteutta poistava osa.

Selvityksen turvatyynyistä tekivät kymmenen autovalmistajan palkkaamat tutkijat.

Takatan turvatyynyjä on käytetty useiden eri autovalmistajien ajoneuvoissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kutsuttu 34 miljoonaa autoa korjattaviksi turvatyynyvian vuoksi. Yhdysvalloissa japanilaisyhtiö joutuu maksamaan ainakin 70 miljoonaa dollaria korvauksia turvatyynyonnettomuuksista.

Lähteet: AP, Reuters