yle.fi-etusivu

Yhdysvalloissa epäillään useiden naisten saaneen zikaviruksen seksissä

Zikavirus tarttuu enimmäkseen hyttysen pistosta, mutta myös seksin välityksellä tarttuminen on todettu mahdolliseksi. Nyt Yhdysvalloissa tutkitaan tapauksia, joissa naisten epäillään saaneen viruksen kumppaneiltaan.

Ulkomaat
Moskiitto.
Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä.Esteban Biba / EPA

Yhdysvalloissa 14 ihmisen epäillään saaneen zikavirustartunnan seksin välityksellä.

Terveysviranomaiset tiedottivat tiistaina, että tutkittavina on naisia, joiden seksikumppanit ovat matkustaneet ulkomailla zikavirusalueilla. Naiset itse eivät ole käyneet näillä alueilla.

Osa naisista on raskaana. Zikaviruksen epäillään aiheuttavan sikiöille vaurioita. Brasiliassa suuri määrä vauvoja on syntynyt epätavallisen pienipäisinä, minkä epäillään johtuvan äidin zikavirustartunnasta.

Mies voi tartuttaa viruksen kumppaniinsa

Virus leviää pääasiassa tietyn hyttyslajin pistojen kautta ja seksin välityksellä tarttumista on pidetty harvinaisena. Tähän mennessä tiedossa on ollut kaksi tapausta, joissa virus on tarttunut ihmisestä toiseen seksissä.

Brittitutkijat ovat saaneet selville, että zikavirus säilyy siemmennesteessä ainakin kahden kuukauden ajan tartunnan saamisesta. Niinpä mies voi tartuttaa sen kumppaniinsa. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan todisteita siitä, että naiset voisivat tartuttaa viruksen seksikumppaneihinsa, ei toistaiseksi ole.

Lähteet: AP, Reuters, AFP