Koe uusi yle.fi

Sallassa meneillään kaikkien aikojen paras matkailutalvi

Sallassa on meneillään kaikkien aikojen paras matkailutalvi. Jo joulukuussa Sallan matkailuyrityksissä kirjattiin yli 22 prosentin kävijäkasvu edellisvuoteen nähden, ja yrittäjiltä saadun ennakkotiedon mukaan tahti on jatkunut samana.

talous
Laskettelijoita Sallatunturilla.
Jorma Korhonen / Yle

Vanhimmat yrittäjät sanovat, että näin hyvä meno ei ole ollut päällä kolmeenkymmeneen vuoteen.

Itse asiassa hyvät merkit saatiin jo koko viime vuodesta, kun Sallan matkailu kasvoi meri-Lapin jälkeen toiseksi eniten Pohjois-Suomessa, kertoo kunnan matkailukoordinaattori Paula Aspholm. Hänen mukaansa hyvään kehitykseen ei ole tarvittu mitään vippaskonsteja.

– Se on tavoitteellisen ja pitkäjännitteisen työn tulosta, jota matkailuyrittäjät ovat yhdessä tehneet. Ja työ jatkuu.

Aspholmin mukaan Salla kiinnostaa kotimaisia ja ulkomaisia ihmisiä. Hän uskoo, että mielenkiinnon herättää jo mainoslause: "Salla, keskellä ei mitään – In the middle of nowhere".

100 000 rekisteröityä yöpymistä

Viime vuonna Sallan matkailuyrityksissä rekisteröitiin 100 000 yöpymistä. Aspholmin mukaan tuo määrä pitää kuitenkin kertoa kolmella, jotta saadaan kuva Sallan matkailun koko yöpyjämäärästä.

Rekisteröintivelvoitetta ei ole kaikilla. Sallassa on myös paljon omia yksityisiä loma-asuntoja.

Ekomatkailulla puhtia kesään

Nyt myös Sallan kesämatkailua yritetään virkistää erillisellä ekomatkailuhankkeella. Tavoitteena on luoda Sallaan ympärivuotisia ja ekologisesti kestäviä ja kansainvälisestikin kiinnostavia matkailutuotteita.

Aspholmin mukaan tämän päivän matkailijat arvostavat erilaisia ekologisia ratkaisuja ja kaikenlaista saastuttamista halutaan välttää. Muun muassa safareilla moottorikelkkojen pitää olla vähäpäästöisiä ja niukasti polttoainetta kuluttavia. Jopa jätteiden kierrätystä seurataan.

Paula Aspholm arvioi, että asiat ovat Sallassa näiden puolesta ihan hyvällä tolalla.

Juttuja ja tarinoita

Ecosalla-brändäykseen liittyy oleellisesti palvelujen ja tuotteiden tarinallistaminen, sanoo Paula Aspholm.

Hänen mukaansa tarinointi on esimerkiksi sitä, että patikkareittien varrella on tauluja, joissa kerrotaan seutuun, sen ihmisiin ja ilmiöihin liittyviä asioita ja juttuja.

Tarinamatkailu nostaa yleensäkin päätään Lapissa.

Holiday Clubilla 7 miljoonan investoinnit

Sallassa matkailu keskittyy Sallatunturille. Kirkonkylältä on sinne matkaa kymmenisen kilometriä Kuusamoon päin. Viime vuosina matkailukeskus on kehittynyt niin rakenteellisesti kuin palvelujensakin puolesta. Ja kehitys jatkuu.

Suomalaisella matkailualan suuryrityksellä Holiday Clubilla on Sallatunturilla meneillään ja alullaan yhteensä noin 7 miljoonan euron investoinnit.

Kelorinteessä on parhaillaan puolensataa mökkihuoneistoa peruskorjattavana, ja toukokuussa alkaa luhtityyppisten lomatalojen rakentaminen. Myös tunturihotellin yhteydessä oleva kylpylä saa uutta ilmettä.