Bolivian presidentille ei suoda neljättä vaalikautta

Evo Moralesin värikäs presidenttikausi Bolivian johdossa päättyy vuonna 2019. Kansanäänestyksen tulos oli tiukka, mutta selvä.

Ulkomaat
Bolivian presidentti Evo Morales.
Bolivian presidentti Evo Morales kuvattuna lehdistötilaisuudessa La Pazissa 22. helmikuuta 2016. Martin Alipaz / EPA

Bolivian sunnuntaisen kansanäänestyksen ääntenlaskenta on lähes valmis. Maan vaalivirkailijoiden mukaan tulos on jo selvillä; presidentti Evo Moralesin tappioksi.

Bolivialaiset äänestivät, tehdäänkö maan perustuslakiin muutos, joka sallisi presidentti Moralesille asettumisen ehdolle jo neljännelle virkakaudelle.

Vaalikomitean mukaan niukka, mutta selkeä enemmistö, 51 prosenttia äänestäjistä ei hyväksy ehdotusta. Hylkääviä ääniä oli noin 150 000 kyllä-ääniä enemmän.

Tuloksesta seuraa, että Moralesin on jätettävä paikkansa, kun hänen nykyinen toimikautensa päättyy vuonna 2019. Varapresidentti Alvaro Garcia ei myöskään saa asettua ehdolle tulevissa vaaleissa.

Evo Morales on Bolivian ensimmäinen alkuperäisväestöön kuuluva presidentti. Hänet valittiin ensi kerran presidentiksi vuonna 2005.

Sosialistina hän on jakanut maan maakaasutuloja väestölle, minkä ansiosta miljoonat köyhät bolivialaiset ovat voineet kohentaa elintasoaan.

Moralesin mainetta on kuitenkin tahrannut hänen toiminnastaan paljastunut skandaali. Moralesin kerrotaan käyttäneen vaikutusvaltaansa maksusta.

Kansanäänestyksen ääntenlasku on ollut hyvin hidasta. Varapresidentti Garcia on syyttänyt oikeistovoimia Moralesia tukevien ihmisten vaalilippujen "kadottamisesta". Kansainväliset vaalitarkkailijat eivät kuitenkiaan ole löytäneet mainittavaa vaalivilppiä.

Lähteet: AP