Tuholaisteknikko: Ludeongelma räjähtänyt – luteita tähtihotelleissakin

Hotellihuoneen sänky on syytä tarkistaa ensin ja matkalaukut kantaa suihkutilaan.

Tuholaisteknikko Stig Kvarnström.
Moni tuo matkoiltaan kotiin luteita. Niitä voi esiintyä hotelleissa. Tuholaisteknikko Stig Kvarnström kertoi miten hotellihuoneen voi tarkastaa luteiden varalta.

Kiusallisia puremia matkailijoille aiheuttavat luteet ovat viime vuosina levittäytyneet laajasti majoitustiloihin ympäri maailmaa.

– Ludeongelma on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana ihan räjähdysmäisesti. Tosin nyt on tuntuma, että rajuin nousu on pikkaisen taittumassa. Viikoittain tulee kuitenkin keikkoja ja kyselyitä, kertoi tilanteesta Ylen aamu-tv:n haastattelussa tuholaisteknikko Stig Kvarnström tuholaistorjuntaan erikoistuneesta Inconsesta Kirkkonummelta.

Ludeongelmalta ei automaattisesti välty valitsemalla tasokkaan majapaikan. Kvarnströmin mukaan luteita on yhtä paljon niin viiden kuin yhden tähden hotelleissa. Hän kehottaakin jo ennen matkaa tarkistamaan oman kohteen ludetilanteen netistä.

– On nettisivustoja, jotka rekisteröivät hotellien ludesaastuntoja.

Matkalaukku ensin suihkutilaan

Hotellihuoneeseen ei kannata astella kuin kotiinsa. Kvarnströmin mukaan matkatavaroita ei ole viisasta laskea heti sängylle, koska juuri sängyssä luteet viihtyvät. Siksi matkatavarat on syytä nostaa ensimmäiseksi esimerkiksi suihkutilaan tai kylpyammeeseen ja tarkistaa sängyn ludetilanne ennen asettumista "taloksi".

– Sängyn alareunat tarkistetaan taskulampun avulla. Luteiden olemassaolon havaitsee selkeistä mustista täplistä. Ne ovat luteiden ulosteita ja ne huomaa ensimmäisenä. Niitä voi olla muutamasta jopa satoihin riippuen luteiden määrästä, Kvarnström kertoo.

Kvarnströmin mukaan varsinaisia luteita näkee huoneessa harvoin. Jos niitä näkyy, sitten niitä on todella paljon. Silloin niitä piileskelee tavallisesti myös yöpöydän uumenissa, sohvan raoissa ja listojen takana.

Pureman voi havaita vasta kotona

Luteet kiusaavat matkailijoita puremalla ihoon isompia tai pienempiä jälkiä. Mutta jotkut eivät saa puremajälkiä ollenkaan. He voivat Kvarnströmin mukaan elää rauhassa symbioosissa luteiden kanssa ilman että itse huomaavat mitään.

– Osa saa puremajäljet vasta viikon jälkeen eli on voinut tulla jo kotiin tai mennyt seuraavaan paikkaan ennen kuin huomaa, Kvarnström sanoo.

Jos epäilee luteita tulleen matkalaukussa kotiin, ei kannata missään tapauksessa viedä matkatavaroita heti kotisänkyyn ja avata laukkua siellä.

– Matkalaukku ensin parvekkeelle, terassille tai autotalliin. Jos näitä ei ole, niin matkatavarat jätepussiiin ja pussi kunnolla kiinni.

Saunaan, saunaan

Ei-toivotuista tuliaisista pääsee eroon kuumuudella. Kvarnström kehottaa kiikuttamaan matkatavarat kuumaan saunaan useiden tuntien ajaksi. Lämpöä pitää olla 60–70 astetta.

– Jos ei ole saunaa, voi vuokrata lämpöteltan matkatavaroille.

Seuraavaan matkaan voi varautua hankkimalla matkalaukun, josta luteet eivät pidä.

– Luteet rakastavat vetoketjuja jostain syystä, en tiedä miksi. Turvallisin on ilman vetoketjuja varustettu, kova laukku kunnon lukolla. Mutta sekään ei ole sataprosenttisen varma, Kvarnström toteaa.