Espanjassa sosialistit ja keskusta sopuun – oikeisto voi estää hallituksen synnyn

Espanjassa sosialistit ja keskustaoikestolainen Ciudadanos-puolue ovat päässeet yhteisymmärrykseen hallituksen ohjelmasta. Näiden puolueiden hallitus tarvitsisi kuitenkin tukea muista puolueista.

Yle maailmalla
Sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez ja Ciudadanos-puolueen johtaja Albert Rivera
Sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez keskusteli Ciudadanos-puolueen johtajan Albert Riveran kanssa helmikuun alussa.EPA

Espanjan hallitustunnustelija, sosialistijohtaja Pedro Sánchez ilmoitti eilen tiistaina päässeensä alustavaan sopimukseen uuden hallituksen ohjelmasta keskustaliberaalin Ciudadanos-puolueen kanssa.

Sánchezin valinta pääministeriksi on kuitenkin vielä kiinni vt. pääministeri Mariano Rajoyn oikeistolaisen kansanpuolueen hyväksynnästä. Sosialistien ja Ciudadanosin paikat eivät riitä enemmistöön parlamentissa.

Kansanpuolue on parlamentin suurin ryhmä. Se on toistuvasti sanonut, että äänestää vastaan, ellei saa itse johtaa tulevaa hallitusta.

Sánchez ei myöskään voi odottaa tukea uusvasemmiston Podemos-puolueelta, joka on tavoitellut vasemmiston yhteisrintamaa sosialistien kanssa. Podemosin mukaan Ciudadanos on oikeistolainen ja suuryritysten asialla.

Uudet puolueet muuttavat Espanjan politiikkaa 

Ciudadanos ja Podemos nousivat uusina puolueina tärkeisiin asemiin Espanjan parlamenttivaaleissa 20. joulukuuta. Ne mursivat entisen kaksipuoluemallin, mikä johti pahoihin vaikeuksiin hallituksen muodostuksessa.

Sánchez on tiukasti kieltäytynyt sosialistien ja kansanpuolueen ns. suuresta koalitiosta, eikä Rajoy halua luovuttaa valtaa sosialistien hyväksi.

Espanjan talouselämä ja monet kansainväliset tahot ovat toivoneet sosialistien ja maltillisen Ciudadanosin yhteistyötä vaihtoehtona vasemmistorintamalle, joka voimistaisi radikaalia Podemosia.

Mutta ellei kansanpuolue taivu hyväksymään niiden sopimusta ennen maaliskuun alun parlamenttiäänestyksiä, edessä saattavat olla uusintavaalit. Ne pidettäisiin 26. kesäkuuta.