Museoretki nojatuolista käsin – museoportaalissa tutustutaan pikkumuseoihin

Kantahämäläiset museot houkuttavat vuosittain noin kymmentä tuhatta kävijää – netin museoportaaliin. Netin kautta museot löytyvät helposti kunnittain joko kuntavalikosta tai maakunnan kartasta kuvien ja yhteystietojen kera.

museot
Perinnepihaa riukoaitoineen
Arttu Horttanainen / Yle

Yhä useampi museo esittelee toimintaansa netissä joko yksi tai maakunnan yhteisellä nettisivustolla. Esimerkiksi Päijät-Hämeen museoilla on oma yhteinen nettiportaalinsa, joka aloitti toimintansa vuonna 2008. Sen sijaan naapurimaakunta Kanta-Häme sai oman portaalinsa vasta muutama vuosi sitten.

Portaalin kautta löytyvät keskitetysti lähes kaikki maakunnan merkittävimmät museot.

Juha Vitikainen

– Kanta-Hämeen museotarjonta netissä kiinnostaa vuosittain noin kymmentä tuhatta kävijää. Pian neljä vuotta käytössä olleen museoportaalin kautta löytyvät keskitetysti lähes kaikki maakunnan merkittävimmät museot, kertoo museotutkija Juha Vitikainen.

– Voit etsiä kiinnostavia museokohteita myös aihepiirivalikon kautta. Kunkin museon infosivulta löydät kohteen lyhyen esittelyn, yhteystiedot, aukioloajat, pääsymaksut ja muut tärkeät tiedot. Lisäksi karttapalvelun avulla museon sijainti selviää nopeasti.

Portaalista etua pienille museoille

Museoon tutustuminen etukäteen kiinnostaa ihmisiä. Vitikaisen mukaan portaalissa esitellään tällä hetkellä yli neljäkymmentä kohdetta. Kanta-Hämeen museoportaalista etsitään etenkin pienten museoiden tietoja.

– Ennen kaikkeahan se tarjoaa alueen pienille museoille mahdollisuuden tuoda kohdetietoja esille. Selvästi, kun tilastoja katsoo, niin myös näitä pieniä museoita on ennen kaikkea käyty etsimässä ja katsottu. Tietysti isommilla museoilla on omat kotisivut, joita suoraan pystytään käyttämään hyväksi.

Panssarivaunut Panssarimuseolla
Panssarimuseo on yksi Kanta-Hämeen kiinnostavimmista museoista.Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen museoportaalin kärjessä on tammelalainen Korteniemen perinnetila, joka oli pienten museoiden viime vuoden katsotuin kohde.

Juha Vitikaisen mukaan myös Parolan Panssarimuseo on suosittu kohde, samoin Iittalan lasimuseota on käyty katsomassa usein portaalissa.

– Kanta-Hämeen museoportaalin kiinnostavien kohteiden joukossa ovat myös Forssan luonnonhistoriallinen museo ja Lammin kotiseutumuseo.

Maakuntamuseo hoitaa portaalia

Kanta-Hämeen museoportaalin tietojen päivittäminen tapahtuu maakuntamuseon kautta. Esimerkiksi aukioloaikamuutokset päivitetään mahdollisimman nopeasti. Sen sijaan sivustojen kääntäminen englanniksi ja saksaksi ei ole vielä onnistunut, koska rahoitusta ei ole.

– Toisaalta 95 prosenttia kävijöistä tulee kuitenkin Suomen rajojen sisäpuolelta, joten sivuston kääntäminen ei ole ajankohtaista, museotutkija Juha Vitikainen sanoo.

Innokkaimmat portaalivieraat tulevat pääkaupunkiseudulta.

Juha Vitikainen

– Innokkaimmat portaalivieraat tulevat pääkaupunkiseudulta ja Lounais-Suomesta, mutta myös Hämeenlinnan ja Forssan seudulta näkyy tilastojen mukaan kävijöitä. Eli laajasti eteläisestä Suomesta.

Kanta-Hämeen museoportaali on Kanta-Hämeen maakuntamuseon eli Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon tarjoama palvelu sekä alueen museoille että museokävijöille.