1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fox News: Kiina siirtänyt taistelukoneita kiistellyille saarille

Kiinan asevarustelu Etelä-Kiinanmeren kiistellyillä saarilla jatkuu. Suurimmalle saarelle on uutiskanavan mukaan tuotu hävittäjiä ja hävittäjäpommittajia.

Shenyang-J-11 -hävittäjä. Kuva: Yhdysvaltain laivasto

Kiinan ilmavoimat on siirtänyt taistelukoneitaan Etelä-Kiinanmerellä sijaitsevalle saarelle. Asiasta kertoo uutiskanava Fox News (siirryt toiseen palveluun), joka on saanut tietonsa yhdysvaltalaisilta upseereilta.

Kyseessä on sama Paracel-saariryhmän saari, Woody Island, jolle Kiina siirsi ilmatorjuntaohjuksia muutama päivä sitten. Kiinan Yhdysvalloissa vieraillut ulkoministeri Wang Yi vahvisti asian Fox Newsille todeten tosin, että ohjukset oli tarkoitettu vain puolustuskäyttöön.

Fox Newsin tietojen mukaan Woody Islandille on tuotu Shenyang J-11 -hävittäjiä ja Xian JH-7 -hävittäjäpommittajia.

Xian JH-7A -hävittäjä. Kuva: Alert5 / CC BY-SA 4.0 -lisenssi, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Yhdysvaltalaisupseerin mukaan koneiden kokonaismäärä on "alle kymmenen".

Woody Island on Paracelsaarten suurin saari. Siellä on ollut lentokenttä jo 1990-luvulta. Saari sijaistee noin 400 kilometriä Kiinaan kuuluvasta Hainanin saaresta kaakkoon.

Kiina vaatii Paracel-saariryhmää itselleen ja vahvistaa siellä olevaa aseellista kykyään. Myös Taiwan ja Vietnam ovat vaatineet saaria itselleen.  Kiina on myös rakentanut keinotekoisia saaria etelämmäs Etelä-Kiinanmerelle.

Alueella kerrotaan olevan suuria luonnonrikkauksia. Lisäksi merialue on tärkeä kauttakulkureitti Kiinan satamien ja Euroopan välillä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvallat ei hyväksy Kiinan aluevaatimusta. Yhdysvallat on lähettänyt sotalaivojaan ja lentokoneitaan lähelle saaria, mikä on johtanut läheltä piti -tilanteisiin.