Sokeriveroa ei säädetä makeisveron tilalle – päätöksestä sadan miljoonan veroaukko

Terveysviranomaiset ehdottivat sokeriveroa vähentämään etenkin lasten ja nuorten lihomista.

Kotimaa
Grafiikka makeisverosta.
Yle Uutisgrafiikka

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ehdottamaa uutta elintarvikkeiden sokeripitoisuuteen pohjautuvaa veroa ei säädetä.

– Sokeriveroa ei tule, koska se olisi hankala perittävä ja myös hankala laskettava, iso hallinnollinen taakka, sanoo hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä.

Sandellin mukaan sokerivero pitäisi kohdistaa kaikkiin tuotteisiin, hedelmiinkin. Niissä taas on jo valmiiksi luontaista sokeria, mikä toisi suuria vaikeuksia lisätyn sokerin mittaamiseen.

Sandellin mukaan sekään ei ole yksiselitteistä, että terveystavoitteisiin päästäisiin vain sokeripitoisuutta verottamalla.

– Siirryttäisiinkö sitten enemmän suolaisiin ja rasvaisiin tuotteisiin, jos sokeripitoisia tuotteita verotettaisiin enemmän, Sandell pohtii.

Hallitus perui oman päätöksensä

Sokeriveron säätäminen nousi esille viime syksynä sen jälkeen, kun hallituksen talouspoliitinen ministerivaliokunta oli päättänyt poistaa veron makeisilta ja jäätelöiltä vuoden 2017 alusta. Makeisvero päätettiin poistaa EU:n komission ärähdettyä verosta Suomelle. Vielä toukokuun lopun hallitusohjelmassa hallitus ilmoitti korottavansa makeisveroa ja laajentavansa veropohjaa.

Makeisista ja jäätelöstä kertyy valtion kassaan verotuloa tänä vuonna reilut 100 miljoonaa euroa. Syntyvän veroaukon paikkaajasta ei ole vielä päätetty, mutta sokerivero se ei siis ole. Tieto on ilouutinen elintarviketeollisuudelle. Se pitää sokeriveroa työläänä kerätä ja haitallisena suomalaisen ruuantuotannon kilpailukyvylle.

THL: Sokerivero kohentaisi kansanterveyttä

Terveysosaston johtaja Erkki Vartiainen perusteli THL:n ehdotusta viime syksynä kansanterveydellä.

Ongelma on nyt, että etenkin lapset ja nuoret lihovat. Aikuisilla ylipainoisuuden kasvu on pysähtynyt.

– Tarpeetonta sokeria saataisiin vähennettyä erityisesti lapsilta ja nuorilla, Vartiainen korosti.