Kirjastoissa uusi ja edullinen idea – kokoa palapeliä!

Palapelien kokoaminen innostaa useissa kirjastoissa. Pelejä voivat kasata kaikenikäiset ja valmistumista voi seurata Facebookissa. Luvassa on helpompia ja vaikeampia pelejä.

ilmiöt
Suvi Engströmin tytär Meimi on innokas palapelin kokoaja.
Suvi Engströmin tytär Meimi on innokas palapelin kokoaja.Antti Kettumäki / Yle

Kirjastoon on hankittu asiakkaiden iloksi palapelejä kaikkien koostettavaksi. Ensimmäisenä niitä hankittiin Helsingin Pasilan kirjastoon ja nyt niitä on useissa paikoissa. Palojen oikealle paikalle saaminen houkuttelee nuoria, mutta myös aikuisia ja varttuneempaa väkeä.

– Etsin jotain ekstraa muun kirjastotoimen oheen ja löysin kirjastot.fi:n kautta idean ja siellä oli tullut asiasta hyvää palautetta, sanoo Vetelin kirjastovirkailija Suvi Engström.

Pelien kasaaminen on edullista puuhaa.

– Meillä on toistaiseksi henkilökunnan omia pelejä, jotka ovat jääneet kaappeihin. Otamme vastaa ilomielin myös asiakkaiden palapelejä. Voimme jatkossa ostaakin uusia, koska ne eivät ole kalliita.

Facebookissa voi seurata, miten kokoaminen edistyy.

Vieressä olevan koulun koululaiset ovat välitunneilla käyneet laittamassa paloja paikalleen

Suvi Engström

– Päivitämme kuvia edestymisestä silloin tällöin ja tietysti valmiista laitamme kuvan.

Vaikeita ja helppoja pelejä

Suvi Engströmin mukaan pöydän äärellä käy kaiken ikäistä väkeä.

– Ihan laidasta laitaan on käynyt väkeä. Vieressä olevan koulun koululaiset ovat välitunneilla käyneet laittamassa paloja paikalleen.

Kasaaminen kiinnostaa niin paljon, että jatkossa tarvitaan erikokoisia pelejä. Parhaillaan on tehtävänä 1000 palan peli, mutta myös helpompia on jatkossa tulossa.

– Välillä laitetaan 200 - 500 palan pelejä, koska ne ovat koululaisille vähän helpompia koottavia. Nyt kasattavana oleva linnun kuvalla oleva palapeli on aika vaikea taustavärin takia, mutta meillä on muutama himoharrastaja, jotka käyvät tätä kokoamassa. He ovat olleet asialla, koska aika nopeasti tämä on kuitenkin kasattu.

Myös muut asiakkaat kiinnostuneet palapeleistä.

– Jos joku tulee lukemaan sanomalehtiä, niin samalla hän saattaa laittaa paikalleen palan tai kaksi, iloitsee Suvi Engström.

ANTTI KETTUMÄKI