1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palkkatuki

Enemmän palkkatukea yrityksille, enemmän työtä tekijöille – "Tästä on tulossa hyvä vuosi"

Palkkatukiuudistus astui voimaan yli vuosi sitten, ja tuolloin pohdittavaksi jäi, miten pienempi rahamäärä riittää tukirahaksi asti. Tällä hetkellä Kajaanin TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mielestä tilanne vaikuttaa hyvältä niin palkkatuen kuin työllistymisenkin suhteen.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Palkkatukiuudistus johti siihen, että nyt palkkatukea kohdennetaan ympäri Suomea erityisesti yrityksille, kertoo Kajaanin TE-toimiston johtaja Tiina Veijola. Syynä on se, että aiempien kokemusten perusteella yrityksiin palkkatuella työllistettyjen työsuhde jatkuu niissä usein palkkatukijakson jälkeenkin.

Rahaa on riittänyt myös alkavien yritysten tukemiseen.

– Starttirahat pystymme tänä vuonna toteuttamaan sataprosenttisesti, Veijola sanoo.

Veijolan mukaan ennen uudistusta iso osa palkkatukirahoista meni kolmannelle sektorille, yhdistyksille ja kuntapuolelle.

Ilmassa on tällä hetkellä paljon positiivisia merkkejä.

Tiina Veijola

– Edelleenkään emme ole unohtaneet kuntia emmekä myöskään yhdistyksiä, mutta pääpaino on yrityksissä, hän toteaa.

Veijolan mielestä uudistus on ollut hyvä ja se toimii käytännössä, vaikka rahaa onkin viime vuotta vähemmän.

Palkkatukirahaa on työttömien työnhakijoiden osaamisen kehittämiseen Kainuussa tänä vuonna saatu 12 miljoonaa euroa. Siitä kuutisen miljoonaa on tarkoitettu työvoimakoulutuksiin ja -valmennuksiin, ja toinen puolikas itse palkkatukeen. Summaan sisältyy myös starttiraha.

Palkkatukeen liittyy monenlaisia ehtoja

Palkkatuen jakokriteerit ovat joka puolella Suomea samat. Raha on jaettu siten, että alueet Suomessa saavat kukin samassa suhteessa palkkatukirahaa käyttöön.

Kajaanin TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan palkkatukea myönnettäessä joitakin sen ehtoja ovat henkilön ikä ja työttömyyden kesto.

– Aivan nuorille työnhakijoille ja yli 60-vuotiaille työnhakijoille ehdot voivat olla löysemmät, Veijola kertoo.

Palkkatukijaksoja on nyt aikaisempaa vähemmän johtuen palkkatuen uudistuksesta, ja kysyntää olisi enemmänkin, Veijola toteaa. Palkkatukityöllä pitää olla ammattitaitoa parantava vaikutus tai sen tulee luoda väylä kohti avoimia työmarkkinoita.

Kajaanin TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan palkkatukiuudistus toimii käytännössä. Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

– Meillä on yksittäisiä henkilöitä eri yrityksissä koko Kainuun alueella, ja se on todella hyvä asia. Kainuun kunnat käyttävät palkkatukea aktiivisesti, ja siellä on monipuolisia työtehtäviä. Yhdistyskenttä edelleen työllistää työnhakijoita, ja sinne on selkeästi erikseen mietityt kohderyhmät, kuvailee Veijola.

Veijolan mukaan työvoimakoulutuksen tulokset ovat olleet hyviä: yli puolet ovat työelämässä valmistumisen jälkeen. Sama tilanne on yrityksiin suunnatun palkkatuen tuloksissa.

– Tästä on tulossa hyvä vuosi. Työttömyysprosentit tulevat laskemaan koko vuoden ajan, ja sekä miehet että naiset työllistyvät kaikista ikäryhmistä, Veijola sanoo.

– Meillä on poikkeuksellisen hyvä tilanne. Ilmassa on tällä hetkellä paljon positiivisia merkkejä. On tulossa mahtavia rekrytointikoulutuksia, joista seuraava on Kuhmossa, ja muitakin isoja rekrytointeja on. Meillä kyllä heikompi kausi kesti kieltämättä vähän turhan kauan. On todella mukava seurata tätä tilannetta, Veijola jatkaa.