1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Niinistö: Nato-harjoitukset ovat teknisiä ja taitojen harjoittamista – "Sekava keskustelu voidaan jatkossa välttää"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Naton uusilla harjoituksilla ei ole turvallisuuspoliittista merkitystä, joten ne ovat Suomen linjan mukaisia.

Uutisvideot: Presidentti Niinistö kommentoi kohua herättäneitä Nato-harjoituksia
Uutisvideot: Presidentti Niinistö kommentoi kohua herättäneitä Nato-harjoituksia

Presidentti Sauli Niinistön mukaan kohua herättäneet Nato-harjoitukset ovat puhtaasti sotilaallisia harjoituksia.

– Nyt puheena olevat harjoitukset ovat teknisiä ja sotataidollisia harjoituksia. Niissä ei luoda turvallisuuspoliittista linjaa, presidentti Niinistö kertoo tiedotustilaisuudessa toimittajille puoluejohtajien tapaamisen jälkeen.

Presidentti Niinistön mukaan viimeisten viidentoista vuoden aikana Suomi on ollut ainakin viidesti mukana harjoituksissa, joilla on ollut turvallisuuspoliittinen rooli. Näihin niin sanottuihin karttaharjoituksiin on jouduttu ulkoministeriössä tekemään aina puolustuspoliittisen linjan mukainen osallistumispäätös. 

Karttaharjoituksissa tavallaan soditaan virtuaalisesti ja toteutetaan operaatioita eri tilanteissa. Niinistön mukaan karttaharjoitukset eivät juuri näy ulospäin, ne pikemminkin tuntuvat  ja vaikuttavat osallistuvien maiden politiikkaan.

Niinistö korostaa, että nyt kyseessä olevat harjoitukset eivät ole turvallisuuspoliitisesti tärkeitä. Niistä voidaan päättää puolustusministeriössä, koska kyse on teknisistä ja sotateknisistä harjoituksista. Niillä ylläpidetään puolustusvoimien valmiuksia ja kykyä maanpuolustukseen.

Suomen linja on ollut jo jonkin aikaa ja Niinistön mukaan pysyy muuttumattomana.

– Nato kumppanina turvaamme Suomen alueellista koskemattomuutta.

Eduskunnan tiedonsaantioikeutta parannetaan

Hallituksen ja eduskunnan välillä on syntynyt vilkas keskustelu eduskunnan tiedonsaannista liittyen Nato-harjoituksiin, joissa myös Suomi on mukana.

Presidentti Niinistön mukaan tiedonkulkua ja -saantia pitää parantaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 24. helmikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Puolustusministerön lähiajan sotaharjoitusohjelmassa on lähes 90 kohtaa, joissa on mukana myös Nato-maiden yhteisharjoituksia joihin Suomi osallistuu. Eduskunta on saanut huonosti tietoa harjoitusten sisällöistä.

Puolustusministeriössä laaditaan nyt kriteereitä, jotka auttavat erottamaan joukosta uudenlaiset ja käytännöistä poikkeavat harjoitukset. Eduskunta saisi näistä poikkeavista tapahtumista paremmin tietoa ministeriöstä.

– Näiillä krittereillä voitaisiin välttää osa tästä melko sekavastakin keskustelusta, presidentti Sauli Niinistö päättelee eduskunnan tiedonsaannin paranemisesta.