Irlantia uhkaa takkuinen tilanne perjantain vaalien jälkeen

Pääministeripuolue kampanjoi Irlannin vahvalla talouskasvulla, mutta kansalaisten enemmistö ei koe hyötyneensä siitä. Riippumattomat ehdokkaat ovat kyselyissä historiallisen suosittuja.

Ulkomaat
Myhäilevä Enda Kenny poistuu Pyhän Patrickin poikakouluun perustelusta vaalihuoneistosta. Hänen puolueensa
Fine Gaelin johtajalla Enda Kennylla oli aihetta vilkuttaa tyytyväisenä toimittajille viime parlamenttivaalien jälkeen helmikuussa 2011.Paul McErlane / EPA

Irlantia tällä hetkellä hallitsevat puolueet ovat menettämässä enemmistönsä perjantain parlamenttivaaleissa, kertoo vaalien kynnyksellä tehty viimeinen mielipidekysely.

Vielä nyt hallituksen kannatus alahuoneessa on suurin maan koko historiassa vuoden 2011 maanvyörymävoiton jäljiltä. Viimeaikaisten kyselyjen perusteella selvää hallituspohjaa ei vaalien jälkeen enää olisi.

RED C -tutkimusyhtiön tekemän kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan kristillisdemokraattinen pääministeripuolue Fine Gael on saamassa 30 prosenttia äänistä eli kuusi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2011 vaaleissa. Hallituskumppani työväenpuolue on syöksymässä 19,5 prosentista seitsemään.

Sinn Féin näyttää ohittavan työväenpuolueen

Opposition suurinta puoluetta, keskusta-oikeistolaista Fianna Fáilia kannattaa nyt kyselyn mukaan 20 prosenttia eli 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vaaleissa. Sen johtajan Micheál Martinin henkilökohtainen suosio on suurempi kuin nykyisen pääministerin Enda Kennyn.

Vasemmistolaisella Sinn Féinilla, joka on kasvanut Pohjois-Irlannin ohella yhä varteenotettavammaksi puolueeksi myös Irlannin tasavallassa, on nyt 15 prosentin kannatus viime vaalien vajaan kymmenen sijaan.

Tilannetta hämmentää pienpuolueiden ja etenkin riippumattomien ehdokkaiden kaikkien aikojen korkein kannatus, 28 prosenttia.

Politologi kampanjasta: Ponsi ja hohto puuttuu

Fine Gael lähti vaalikamppailuun itsevarmana noustuaan edellisissä vaaleissa takaisin valtaan 19 oppositiovuoden jälkeen.

Vielä kuukausi sitten kannatusluvut näyttivät lujilta. Niiden sulamiseen meni kuitenkin vain pari viikkoa. Lohtuna on vain se, että suurimman puolueen asema näyttää säilyvän.

Hallituspuolueiden kampanjointia on arvosteltu kapulakieliseksi ja sanottu, etteivät kansalaiset löydä siitä tarttumapintaa.

– Useimmista vaalikampanjat ovat odotuksia tylsempiä, mutta tällä kertaa pontta ja hohtoa on vähemmän kuin yksissäkään muistamistani vaaleista, kommentoi Dublinin Trinity Collegen politologi Michael Callagher The Financial Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Dublin vs. muu maa?

Kampanjoinnin viime hetkillä Fine Gael on luopunut vaalilauseestaan, jossa puolue lupaa taloudellisen toipumisen jatkuvan. Irlannin talous kasvoi viime vuonna euroalueen ennätysvauhtia, seitsemän prosenttia.

Vaalilause pantiin roskakoriin, kun yli puolet vastaajista sanoi mielipidekyselyssä (siirryt toiseen palveluun), ettei ole havainnut toipumista omassa taloudessaan.

Fianna Fáilin johtajan Micheál Martinin mukaan kansalaisilla on vahva tunne siitä, että talouskehitys on ollut kallellaan pääkaupungin Dublinin hyväksi.