Koe uusi yle.fi

Metropolian rakennusten ostaja vaitonainen tulevasta käytöstä

Ammattikorkeakoulu Metropolialta vapautuvien kiinteistöjen ostajaehdokas on vielä vaitonainen tulevaisuudesta. Helsingin kaupunki hieroo yli 80 miljoonan euron kauppoja kiinteistöjärjestelyjen neuvonantajan Merasco Real Estaten kanssa.

Kotimaa
Metropolian Myllypuron kampuksen havainnekuva.
Myyntituloilla rahoitetaan Metropolian uuden Myllypuron kampuksen rakentamista. Havainnekuva.Metropolia Ammattikorkeakoulu

Metropolia ammattikorkeakoululta vapautuu vuoteen 2019 mennessä useita Helsingin kaupungin omistamia kiinteistöjä, kun ammattikorkeakoulu keskittää toimintansa neljälle kampukselle.

Kiinteistövirasto on löytänyt kiinteistöille ostajaksi Merasco Real Estate Ltd Oy:n. Se on tarjoutunut ostamaan kuuden kiinteistön kokonaisuuden 80,9 miljoonalla eurolla.

Myyntitulot menevät uuden Myllypuron kampuksen rakentamiseen. Rakennustyöt alkavat maaliskuussa ja valmistuvat vuosina 2018-2019.

Kiinteistökaupan toteutuessa vanhat tilat pysyvät Metropolian käytössä Myllypuron kampuksen käyttöönottoon asti.

Kaupunki halusi kauppakumppaniksi osapuolen, joka vastaisi kiinteistöjen kehittämisestä uuteen käyttöön. Ostajaehdokasta kiinteistöt kiinnostivat muun muassa niiden keskeisen sijainnin takia.

Perinteitä halutaan pitää yllä

Toimitusjohtaja Pekka Piispanen Merasco Real Estatesta sanoo, että rakennusten käyttöä suunnitellaan yhdessä kaupungin ja museoviranomaisten kanssa.

– Monet näistä rakennuksista on aikoinaan rakennettu puhtaasti tähän käyttötarkoitukseen ja näissä tiloissa on koulutettu suuri osa Suomen menestyvien suuryritysten insinööreistä.

– Tämän perinteen säilyvyyttä ja jatkuvuutta tuleville polville haluaisimme myös jotenkin ja jossakin muodossa myös siirtää, Piispanen toteaa.

Myytävät kiinteistöt sijaitsevat Kampissa, Kalliossa, Käpylässä, Kumpulassa ja Meilahdessa.

Kauppa menee valtuustoon asti

Kauppaan kuuluu myös Albertin-, Kalevan- ja Eerikinkadun varrella sijaitseva, vuosina 1860-1932 valmistunut rakennuskokonaisuus. Siinä on aiemmin toiminut Metropolian lisäksi muun muassa Helsingin koulumuseo.

Muut kiinteistöt ovat Metropolian Agricolankadun, Onnentien, Tukholmankadun ja Sofianlehdonkadun toimipisteet. Ne ovat valmistuneet vuosina 1930-1960. Viimeksi mainittu sijaitsee Kätilöopiston rakennuksessa, jonka muu osa jää HUS:n sairaalakäyttöön.

Rakennuksista helsinkiläisille tunnetuin taitaa olla Hietalahdentorin laidalla sijaitseva Metropolian päärakennus. Sen ensimmäinen osa on valmistunut vuonna 1877 Polyteknillisen koulun käyttöön.

Puitesopimus ja kiinteistökauppa Merascon kanssa vaativat kiinteistölautakunnan lisäksi kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän.

Valtio on aikanaan luovuttanut osan myytävistä kiinteistöistä Helsingin kaupungille opetuskäyttöön Metropoliaa perustettaessa.

Kaupungin pitää hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä lupaa kiinteistöjen myyntituottojen käyttämiseen Myllypuron kampushankkeen rahoittamiseen.